U subotu smo opet imali našu duplu slovkastu radionicu. Osim naše uobičajene rutine, ovaj put smo imali i ono što se kaže - situaciju. Jedna Slovkica nam je došla neraspoložena, nešto ju je putem povrijedilo.

U tom stanju nije bila nikako raspoložena za rad s nama, no kako je ostala u prostoru pokušali smo je privoljeti. Nismo u tome bili uspješni. Pa ipak, to jako ovisi o tome što je definicija uspjeha. Ili, točnije, što je uspjeh za vas. Za tebe koji ovo čitaš.

Krenimo redom. Najprije smo započeli naš rad za stolom i s olovkom da malo prodrmao naše tzv.predmatematičke vještine, trebalo smo definirati odnose predmeta ili živih bića na slici na papiru (zaokružiti prema zahtjevu u zadatku), a onda i brojnih stvari u prostoru. Što je teže, što je lakše, što je veće što je manje, što je uže što je šire, što je više što je niže ....

Nakon toga smo pred sebe stavili sliku na kojoj se vidjelo da  grupa djece beru, skupljaju jabuke s drveta u košare, koristeći pri tom i ljestve. Zadatak je bio da Slovkići utvrde govorim li ja  ispravno ili ne kad npr.kažem: Jabuke su skupljale djecu u košare s drveta. Ili, Ljestve su im trebale jer ja uke rastu nisko. Dakle, bavili smo se jezičnim razumijevanjem, izoštravali naše slušanje kao i našu pažnju i koncentraciju.

Nakon toga smo razgibavali naš govorni aparat kako bismo i napravili predvježbe za izgovor glasa S. Vježbali smo ga ovaj put u riječima gdje je glas S na početku (inicijalna pozicija u riječi), a iza njega samoglasnici. Opet smo kroz to brusili naše slušanje, naše jezike, našu fonematsku  svjesnost, našu razgovjetnost, bogatili naš rječnik...

Onda je došlo vrijeme za slobodnu igru koju smo do kraja produžili u razvoj naših socijalnih vještina, a između ostalog tu su bile empatija, suradnja i dublje povezivanje.

Slovkica s početka teksta,  koja je ostala  nazočna nije se uključila ni u rad ni u igru, no umirila se i dopustila da se udružimi zajedno u gledanju odlomka iz crtanog filma Pink Panther.

I tako nam je čarobni prostor naše Knjižnice omigućio da budemo Pink Panther i prijatelji.