Ovogodišnje obilježavanje Dana materinskog jezika u našoj ćemo knjižnici pamtiti i po posjeti desetero djece s teškoćama u razvoju i njihovih volontera iz Centra „Tomislav Špoljar. Ukratko smo im predstavili našu knjižnicu koja nosi ime poznatoga hrvatskog književnika Mladena Kerstnera koji je i našim simpatičnim gostima poznat po Dudeku i drugim likovima iz TV komedija Mejaši i Gruntovčani.

 

Nakon kraćeg izlaganja o Danu materinskog jezika koji se obilježava od 1999.godine, teta Đuka Kokanović čitala je na zavičajnom govoru pjesme ludbeškog kajkavskog pjesnika Bože Hlasteca i ulomak iz komedije Mladena Kerstnera. Potom je učenica Tara Zlatić izvela ulomak iz humoristične dramske igre „Vozel“ Aleksandra Horvata.

Vrlo brzo su naši Kako je u utorak bio i fašnik, naše smo goste počastili domaćim krafnama. Pokazali smo im brojne nove naslove na policama našeg Dječjeg odjela, a oni su po svom izboru uzeli i prelistavali knjige iz povijesti, beletristike, stripove… Vjerujemo da će ih ovaj boravak u knjižnici potaknuti na češće posjete knjižnicama i druženje s knjigom.

Djeca i njihovi volonteri boravili su u Ludbregu u sklopu priprema za veliku aktivnost u uskrsnom tjednu koju provodi Dječja udruga Hrabrost (DUH) iz Zagreba, a to je hodočašće u Lurd za djecu s teškoćama u razvoju i volontere.

Susret je organizirala Humanitarna udruga „Uz tebe sam“ i Povjerenstvom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.