Glavna tema tribine je projekt izrade Rječnika ludbreškoga govora. Projekt su pokrenuli i dodatno potiču Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak” i Grad Ludbreg (g. Branko Dijanošić i g. Dubravko Bilić).

Panelist doc. dr. sc Joža Horvat sudjeluje u projektu od 2019., upoznat će nas s dosadašnjim aktivnostima - od početne faze kada je g. Stjepan Belović kao predlagač projekta prikupio riječi i predložio rečenične potvrde, preko središnje faze dijalektološke obrade na način da s izvornim govornikom zapisuje riječi uzimajući u obzir njihovu glasovnu posebnost, uređuje gramatički blok, uređuje rečenične potvrde i označuje odnose među riječima), do završne faze (provjera s drugim izvornim govornicima, uređivanje i priprema za objavu). Doznat ćemo detaljnije i o metodologiji izrade rječnika (zapisivanje posebnih kajkavskih glasova, oblikovanje samoga rječnika – izbor natuknica, dijelovi članka i njihova važnost za dijalektologiju općenito itd.). Sudionici tzribine upoznat će se s konkretnim primjerima kako istaknuti značajke govora koje se iz rječnika mogu iščitati i uočiti razlike čak i među bliskim govorima.

I na kraju slijedi ono najzanimljivije, poziv svim zainteresiranim ludbrežanima kojima je kajkavski na srcu na suradnju i doprinos dodavanjem novih riječi, što će zasigurno pomoći obogaćivanju rječnika i njegovanju izvornoga, domaćega jezika.