U Pastoralnom centru  u Ludbregu održano je predavanje dr. sc. Bojane Schubert pod naslovom „Iz ludbreške  jezične povijesti: pisac Josip Vračan (1785. – 1849.) Bila je ovo jedna od rijetkih prigoda ludbreškoj javnosti doznati nešto više o djelovanju čovjeka koji je sve donedavno osuđen na zaborav, unatoč tome što je ostavio neizbrisiv trag u javnom, vjerskom, kulturnom životu Hrvatske od početka 19. stoljeća.

U svome predavanju Bojana Schubert o Josipu Vračanu govori kao o zaboravljenom kajkavskom piscu koji je jednako dobro pisao latinskim i njemačkim jezikom.

Ime Josipa Vračana danas se može naći na popisu župnika na zidu ludbreške župne crkve. Bio je ludbreški župnik od 1815. do 1844. godine. On je prvi počeo pisati Spomenicu ludbreške župe u kojoj donosi povijena događanja vezana uz ludbreško svetište koje je za njegova župnikovanja posjetila Habsburška carska obitelj, car Franjo I i carica  Karolina.

Ne ulazeći u književno-estetske ocjene njegova književnog djela njegov je opus itekako vrijedan pažnje i analize jer nam mnogo govori o jezičnoj realnosti predrevolucionarnih godina 19. stoljeća u gornjoj Podravini, a time dopunjava mozaik složene, a time i zanimljive povijesti hrvatskoga jezika.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti neka originalna Vračanova djela iz zavičajne zbirke  „Ludbregiana“ koje je Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ otkupila od jednog zagrebačkog antikvara.