U svečanoj dvorani Dvorca Batthyany u četvrtak, 22. rujna u Ludbregu je predstavljena četvrta zbirka poezije „Skica, zakrpa, šav“ pjesnikinje Davorke  Črnčec iz Ključa kod Novog Marofa.

 

Črnčec 4Uz autoricu, knjigu su predstavili autor pogovora Aleksandar Horvat i lektor Oleg  Antonić. Zbirka ima 90 pjesama podijeljenih u tri tematske cjeline od kojih je publika čula po 8 pjesama u 3 ciklusa u interpretaciji Snježane Hranić i Ksenijie Mihin.

„Zbirka je život u malom“, napisao je u pogovoru zbirke Aleksandar Horvat. Auotorica je alegorijski uredila zbirku kroz Skicu koja predstavlja ideje, želje, čežnje i otvorene mogućnosti. U Skici je ljubav kao pokretačka snaga za sanjaranje i čežnje u hodu kroz život. Zakrpa je proživljavanje tih životnih skica i prilagodba okolnostima.  Tu dominira stvarnost, svakodnevnost, zrelost kroz koja se isprepliću  odstupanja, povremena razočarenja i mirenje s njima. U Šavu je  „krojenje vlastite sudbine“ zalog za novi početak  i on zakrpu drži na mjestu. Alegorijski  skriva ožiljke na vlastitoj koži i omogućava nam da živimo i dalje, pokrpani, ali i nepokolebani.

I zaključno, AČrnčec 2leksandar Horvat u pogovoru piše kako nas Davorka uspješno vodi iz imaginacije u stvarnost, pokazujući pritom da se od svoje sudbine ne bježi već ju se prigrljuje i „kroji“.

 

Treba spomenuti da je knjiga dobro opremljena. Na naslovnici je fotografija Tanje Novoselec rađena tehnikom akrila na platnu, a na poleđini fotografija keramike Štefanije Baranašić.

 

 

 

Črnčec 3U glazbenom dijelu programa nastupile su i publiku oduševile mlade ludbreške glazbene nade. Marcel Dodlek na klaviru je izveo Polonaise br. 2 u c-molu, op. 40. Duo Dora Pretković i Julijan Martinković izveli su  Misty Elle Fitzgerald i Summertime Georga Gershwina.