U ponedjeljak je počela nova školska godina, većina još sređuje dojmove s ljetovanja i putovanja... Svima nam je trebao mali odmak od sumorne pandemijske svakodnevice  i nametnutih ograničenja. Vraćamo se svojim školskim i radnim obavezama sa željom da se vratimo životu kakav smo nekad živjeli.Kako god bude, preporučamo vam da svratite u knjižnicu i odaberete neku knjigu koja će vam ispuniti vaše slobodno vrijeme. Evo popisa knjiga koje su bile najčitanije u mjesecu kolovozu. Možda se odlučite za neki od predloženih naslova.

ODJEL ZA ODRASLE

Domaća književnost

1. Zašto sam vam lagala / Julijana Matanović  Zašto sam vam lagala je jedna od najpopularnijih knjiga omiljene hrvatske spisateljice Julijane Matanović.

ZastoSamVamLagala TISAK 1web 197x300Nakon mnogobrojnih izdanja, vjerojatno, još nitko nije uspio odgonetnuti je li knjiga Julijane Matanović Zašto sam vam lagala zbirka pripovijedaka ili roman, je li tu doista riječ o autobiografiji ili je autorica, ipak, lagala i tako nadograđivala priču o svojemu životu. No zanimanje za ovu knjigu se i dalje ne smanjuje. Čitatelji je i dalje traže i ponovno iščitavaju pronalazeći u njoj uvijek nešto novo, ono što prošli puta nisu primijetili ili su se prekratko zadržali, nalazeći, iznova, dijelove i svoje autobiografije.

Priče o cipelama i lusterima, očevima i skrbnicima, vlakovima i knjigama, strahovima i sanjarenjima, kućama i domovima – godinama zadobivaju ljubav mnogobrojnih čitatelja i čitateljica.

Julijana Matanović suvremena je hrvatska književnica i književna znanstvenica. Uz brojne stručne knjige objavila je zbirke priča Zašto sam vam lagala, Kao da smo otac i kći, Laura nije samo anegdota, Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka, Božićna potraga, Samo majka i kći. Objavila je i dva romana: Bilješka o piscu i Tko se boji lika još. S Ankom Dorić napisala je knjigu za mlade One misle da smo male nagrađenu nagradama Anto Gardaš, Mali princ i Kiklop. Za mlade je napisala još dvije knjige Rečeno – učinjeno i Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom. U zbirci Cic i svila u izboru autorice objavljene su njezine najbolje priče

2. Predskazivač : Čišćenje  / Sonja Smolec

3. Djeca slijepoga kovača / Miro Morović

4. Vođa navale / Zvonimir Majdak

5. Soba 909 / Frane Herenda

6. Ima još jedna priča--- / Mauro Lacovich

7. Pod zvijezdama / Katy Lind

8. Drakona : naslijeđe / Jelena Hrvoj

9. Bolest svijeta / Tatjana Gromača

10. Susjed u nevolji / Goran Tribuson

Strana književnost

1. Jedne ljetne noći / Victoria Hislop

jedne ljetne nociPovratak svijetu i likovima romana Otok, koji je oduševio milijune čitatelja diljem svijeta i prema kojem je snimljena iznimno gledana televizijska serija . 25. kolovoza 1957. Na otoku Spinalongi, nakon pronalaska lijeka, zauvijek je zatvorena kolonija gubavaca. Veličanstveni trenutak povratka izliječenih od teške bolesti i ponovnog spajanja godinama razdvojenih obitelji slavi se u Plaki. Noć slavlja za članove dviju obitelji postat će noć tragedije koja će im zauvijek promijeniti živote, a svatko od njih morat će pronaći vlastiti odgovor na to kako se suočiti sa stigmom, skandalom, bijesom i tugom, ali i kako nastaviti s vlastitim životom.

2. Oženiti ljubavnicu / Joanna Trollope

3. Pčelareva naučnica / Laurie R. King 

4. Život je roman / Guillaume Musso  

5. U zemlji bijelog oblaka / Sarah Lark

6. Kruh anđeoski  / Tessa Afshar

7. Slap / Lauren Kate

8. Fondacija / Isaac Asimov

9. Žena vremenskog putnika / Audrey Niffenegger

10. A planine su odjekivale / Khaled Hosseini

 

DJEČJI ODJEL

Slikovnice

1. Sretan put / Željka Mezić 

Sretan put oprema 1 300x300Sretan put“ je prva autorska slikovnica naše poznate ilustratorice Željke Mezić, a izdana je u nakladničkoj kući Mozaik knjiga. Već nas je mnogo puta oduševila svojim ilustracijama, a sada smo se uvjerili da je gospođa Mezić s riječima vješta koliko i s bojama. U ovom malom formatu skriva se mnogo više nego sam očekivala; topla priča, simpatičan i djeci jako dopadljiv lik, predivne maštovite ilustracije te snažna i važna poruka koju svatko dijete treba čuti. Zapravo, ovo je priča za sve nas, za sve one trenutke kada smo se osjećali maleni, nemoćni i uplašeni pred velikim životnim izazovima.

Marta je mala, jako mala mišica koja živi u velikom gradu, na zadnjem katu zadnje zgrade u Duuuugoj ulici. Već na prvi pogled vidite da je to jedna vedra i društvena mišica koja uživa u svome životu. Dane provodi slikajući, kuhajući, družeći se s drugim mišićima uz glazbu i ples. No iza te malene, nježne pojave kriju se veliki snovi, velike želje. Navečer, dok promatra mjesec, sanjarenje je odvodi u neke daleke, nepoznate krajeve. Svjesna je da postoji svijet, divan i čudesan svijet, izvan njezina četiri sigurna zida i ona ga želi istražiiti i doživjeti.

2. O čemu pričaju igračke / Sandrine Deredel-Rogeon

3. Tigrić Jakov i pa-pa televizoru / Didier Levy

4. Pas sa zgodnim ušima / Lauren Child

5. Veliki ples patuljaka / Dorte Holm 

6. Oči koje svijetle u mraku / Melita Rundek 

7. Trnoružica

8. Maka Paka : vrijeme je za umivanje

9. Priča čudnoga reda u tri slijeda / Filip Kozina

10. Tebi već se sniva / Haddy Njie