7. dani Bože Hlasteca u OŠ Ludbreg

U znak sjećanja na njegovo pjesničko djelo Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ od 19. do 26. siječnja organizira Dane Bože Hlasteca s ciljem poticanja i njegovanja kajkavskog jezika.

Toj su se manifestaciji pridružili i učenici OŠ Ludbreg, 4. a i 8. c razred, sa svojim učiteljicama. Učenici 4. a razreda s učiteljicom Spomenkom Miličević obilježili su Hlastecove dane čitajući pjesme na kajkavskom narječju. Učenici su i sami pokušali napisati kratku pjesmu na kajkavskom narječju, no mnogi se nisu mogli sjetiti kako se  riječ izgovara na kajkavskom. Odlučili su stoga izraditi "Mali kajkavski rječnik  4.a " učestalih poznatih riječi da bi si olakšali pisanje pjesme.

https://docs.google.com/document/d/1odPjHsHtDICwXUAuNxUx6qYn2xn4vqvU/edit?usp=sharing&ouid=104345074125867707038&rtpof=true&sd=true

Hlastec skupina 1Učenici 8. c razreda s učiteljicom Natašom Sedlar upoznali su se s pjesništvom Bože Hlasteca čitajući i interpretirajući pjesme iz njegovih zbirki "Stari poti", "Lubavne popevke" i "Sonca bi štel". Poigrali su se pjesmama tako da su od izreznih stihova sastavili svoju pjesmu, čitali je učenicima u razredu te uspoređivali s originalom. Učenicima je zadatak bio zanimljiv i izazovan. Jedan je učenik za pjesmu "Čvrge i provda" komentirao: "Ovo je pjesma baš za mene" s čime su se uz smijeh složili svi u razredu. Učenicima su neke kajkavske riječi bile nepoznate; nekima od njih znaju značenje, ali ih aktivno ne upotrebljavaju, a značenje nekih riječi shvatili su iz konteksta.  Rezultate naše male kajkavske radionice izložili smo na panou. Nakon toga učenici su odigrali kviz o poznavanju kajkavskih riječi u digitalnom alatu Wordvwallu, a zatim su na temelju motiva iz kviza pisali svoje pjesme na kajkavskom narječju.  Bila je to prilika da učenici osvijeste bogatstvo kajkavskog jezika te da njeguju svoj zavičajni govor. Sudjelovali smo i u snimanju radijskoga priloga o svom doprinosu manifestaciji.

 

 

Dani Bože Hlasteca obilježeni u školi Sveti Đurđ

hlastec đurđOve su se godine, potaknuti manifestacijom 7. dani Bože Hlasteca koje od 2012. organizira Gradska knjižnica i čitaonica, učenici 1.b razreda Osnovne škole Sveti Đurđ pod vodstvom učiteljice Snježane Hranić izražavali i njegovali svoj tradicijski i dijalektalni izričaj. Pisali su i govorili riječi i rečenice na kajkavskom jeziku te recitirali pjesme Bože Hlasteca.  U ove, učenicima vrlo zanimljive aktivnosti, bili su uključeni svi učenici 1. b razreda. Poeziju Bože Hlasteca iz zbirke pjesama Stari pot na priloženoj snimci  koja je dostupna na poveznici

https://www.youtube.com/watch?v=vl4LSCf_Sig&t=36s

kazuju Dora Kotiščak, Korina Kraljić, Lara Vađon, Lucija Sabol, Eva Prelog, Luka Kotiščak, Karlo Stančin i Nikola Novak.