U sklopu kulturne manifestacije  7. dana Bože Hlasteca, a u povodu 28. Obljetnice njegove smrti, cvijeće na grob poznatog ludbreškog pjesnika koji je pisao kajkavskim narječjem, na samoborskom gradskom groblju uz članove obitelji položili su i predstavnici Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“ Ludbreg.

ravnateljI ovim su se činom ludbrežani prisjetili pjesničkog djela Bože Hlasteca te mu na taj način odali zasluženo priznanje.

Podsjetimo, Božo Hlastec rođen je u Ludbregu 19. siječnja 1923., od 1952. živio je i radio u Samoboru, umro je u Varaždinu 26. 1. 1994. Objavio je pet zbirki pjesama, a tridesetak mu je pjesama i uglazbljeno. Božo Hlastec je pjesnik zavičajno pejzažne kajkavske lirike. Stihovima je slikao prostore vlastite duše koristeći se motivima svojega rodnoga kraja. Pjesme su mu samo naizgled jednostavne, ali iznimno ritmične, osjećajne i poetične. Njegov stih odaje zaljubljenika u svoj rodni kraj i njegove ljude.

Središnji događaj ove kulturne manifestacije bio je 5. Recital kajkavske poezije na koji se ove godine prijavilo 38 pjesnika sa 92 neobjavljene pjesme. Prema kriterijima natječaja, prosudbeno povjerenstvo odabralo je 20 pjesama koje će biti objavljene u novom zborniku 2023. Godine. Nagradu Brončani kaj dobila je pjesma Mater roža, poznatog varaždinskog književnika Željka Funde. Srebrni kaj dobila je pjesma Noč gda je Tomica premišlal o kmici na koncu mesta Brucea Springsteena, varaždinskog pjesnika Tomislava Ribića,  a Zlatni kaj i novčanu nagradu u iznosu od 1000 kuna dobila je varaždinska pjesnikinja Ljubica Ribić za pjesmu Meste šibic gerde rieči.