dretar
U Gradskoj se vijećnici zadnjeg dana kolovoza održalo zanimljivo putopisno predavanje pod nazivom Jumbo rafiki ili sa svahilija "Pozdrav prijatelju".
Predavač Milivoj Dretar, profesor povijesti i geografije boravio je za vrijeme novogodišnjih praznika na rajskom otoku Zanzibaru. Iako atraktivne fotografije i video isječci nisu mogli dočarati svu egzotiku tropskih otoka na Indijskom oceanu, publika je uživala u ovom putopisu s drugog kraja svijeta.
 
Predavač se potrudio da publici približi realnost otoka pa je svakako zanimljiva priča da su za Zanzibar vođene mnoge bitke, tu su se isprepletali utjecaji afričkog kopna, portugalskih, omanskih, njemačkih i britanskih kolonizatora s onima kineskih, indijskih i perzijskih trgovaca. Na Zanzibaru kao da je svatko ostavio svoj trag. Taj je otok među najvećim svjetskim proizvođačima klinčića, vanilije i muškatnog oraščića. Unatoč tome, Tanzanija pripada najsiromašnijim državama Afrike i turizam se čini kao slamka spasa. Prekrasne plaže bijelog pijeska, obrubljene tirkizno plavim morem, koraljni grebeni, bogatstvo riba, divovske kornjače, pitomi majmuni, tropska prašuma Jozani, ostaju zabilježeni na mnogim fotografijama kao mamac budućim turistima koji mogu doći tokom cijele godine. Nezaobilazna je priča o najkraćem ratu u svjetskoj historiografiji, trajao je samo 38 minuta i završio porazom zanzibarskog sultana od britanske mornarice. A ako se turist uputi ulicama Stone Towna, u mnoštvu nasmijanih prolaznika naići ćete na rodnu kuću Farrokha Bulsare, odnosno svjetski poznatog Freddia Mercurya (1949.-1991.). Sa Zanzibara se vraćate s maramama, suvenirima, začinima ili bocom konyagia, ali prof. Dretar se potrudio i nešto odnijeti - uz pomoć učenika Osnovne škole "Petar Zrinski" iz Jalžabeta prikupljeno je deset kilograma školskog pribora koji je podijeljen učenicima škole u Pajeu.
Gost večeri bio je mladi Patrick Jr. Kesse, nogometaš ludbreškog NK Podravina koji je uživao u fotografijama rodnog kontinenta.