Što se čitalo u travnju?
Travanj je bio poprilično hladan i kišovit mjesec, stoga su brojni korisnici naše knjižnice slobodno vrijeme provodili unutar svojih domova, uz knjigu. U nastavku doznajte što su najviše čitali.


- Domaća književnost

1. Mačka čovjek pas / Miljenko Jergović

 

Mačka čovijek pas

Knjiga Miljenka Jergovića sastoji se od četrdesetak kratkih priča koje su tematski povezane pojmovima iz naslova. No, nije to knjiga o ljubimcima, o psu i mački kao nižim bićima, a o čovjeku kojemu pas i mačka, kao višem i gospodaru, služe u njegovoj dosadi, čudaštvu, samoći, emocionalnoj osujećenosti i tome slično. U ovim pričama to su tri ravnopravna entiteta, a njihovi životi vezuju se jedan uz drugi i ovise jedan o drugome. Drugi riječima, oni čine zajednički svijet, u kojemu se događaju stvari u isti mah začudne i svakidašnje uvjerljive, a sve to zahvaljujući vrsnome umijeću stvaranja kratke priče. Priče se događaju u različitim vremenskim periodima i na različitim mjestima.

"Meni su mačke i psi bili i ostali važni i nikad ih nisam doživljavao kao niža bića i uvijek sam osjećao da naš šovinizam, rasizam, mržnja prema drugim pripadnicima različitih vjera, nacija, rasa, svega živog, navijačkih grupa suprotnih nogometnih klubova, počinje od podcjenjivanja i mržnje životinja i nekako mi se čini da je prvi šovinizam čovjekov zapravo šovinizam prema psima i mačkama, a poslije slijede svi ovi drugi, razrađeniji i razvijeniji." - Miljenko Jergović

 

2. Devet spomenika / Pavao Pavličić
3. Kao kad progutaš brdo balona / Zoran Malkoč
4. Wonderland / Marinko Koščec
5. Lake šutnje / Gordana Crnković
6. Kralj hakla / Dražen Lisak
7. Štefica Cvek u raljama života / Dubravka Ugrešić
8. Tako mi je pao grah / Ljiljana Meštrić
9. Nije sve tako crno / Darko Pernjak
10. Podmetači leševa / Ivo Balenović

 

- Strana književnost
1. Prava krv / Francesca Melandri

 

Prava krv

Najčitanije djelo strane književnosti bilo je ono Francesce Melandri. Riječ je trećem nastavku romana Prava krv u kojem autorica ponovno na izvanredan način kombinira talijansku povijest, obiteljsku sagu i svakodnevni život svojih likova. Radnja započinje u Rimu, na dan uoči dolaska Moamara Gaddafija u službeni posjet Silviju Berlusconiju. Kći starog partizana Attilija Profetija, Ilaria, pred svojim vratima zatječe Afrikanca koji dobro govori talijanski. Mladić tvrdi da je prošao migrantskom rutom kroz Libiju i preko Sredozemnog mora u potrazi za svojim djedom, Attilijom. I stvarno, na njegovoj osobnoj iskaznici prezime je Attilaprofeti. Zapanjena Ilaria ne može oca pitati za razjašnjenje jer on boluje od demencije, pa odluči rekonstruirati njegov život u Mussolinijevo doba. Uz pomoć svojeg tajnog ljubavnika, zastupnika Forza Italije u parlamentu, dolazi do spoznaja koje u potpunosti mijenjaju povijest njezine obitelji.
Koje su to spoznaje, morat ćete doznati sami.

 

2. Što se to zbiva u Londonu? / Julia Quinn
3. Posljednje što mi je rekla / Linda Green
4. Svijet se raspada / Chinua Achebe
5. Klopka za muhe / Fredrik Sjöberg
6. Planine ludila / H.P. Lovecraft
7. Dok je tebe / K. A. Tucker
8. Boja purpura / Alice Walker
9. Dječak iz sjene / Carl-Johan Vallgren
10. Olive, iznova / Elizabeth Strout

 

- Slikovnice

1. Skučena kuća / Julia Donaldson

 

Skućena kuća

Naši najmlađi korisnici proteklog su mjeseca učili kako prihvatiti stvari onakvima kakve jesu i to kroz priču Skučena kuća autorice Julie Donaldson.
Glavni lik je starija gospa koja živi sama u svojoj kući neprestano se žaleći kako joj je kuća skučena i kako nema mjesta. Jednoga dana dolazi mudri starac koji joj govori neka u kuću uzme koku. Starija gospa ga bez pogovora posluša i pusti koku unutra. Koka napravi pomutnju i sruši vrč. Nakon toga mudri starac joj savjetuje neka u kuću pusti i kozu, a starica ga i ovog puta posluša. Koza odmah žvakne malo zavjese te stane grickati nogu od stola u sobi. Na preporuke mudrog starca gospa uzme u kuću i prase i kravu no s tolikim se društvom u kući ne može nositi. Zato upita mudrog starca što da učini jer joj je u kući prevelika gužva. On joj potom savjetuje neka sve životinje pusti van. Kad to učini, gospa shvati koliko joj je sad kuća prostrana te kako uopće nije skučena kako je prvotno mislila.

 

2. Kada sam sretan / Trace Moroney
3. Tigar koji je svratio na čaj / Judith Kerr
4. Mjesečevi snovi / Sonja Zubović
5. Priča o igračkama 3
6. Lijepo je imati dom / Silvija Šesto
7. Gitina briga / Tom Percival
8. Piknik / Bruno Kuman
9. Dobro jutro - laku noć / Ivan Gantschev
10. Kukuriku --- tko ovdje živi? / Maria Loretta Giraldo