VENDI – Udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizam Đelekovec, u suradnji s Općinom Veliki Bukovec, Udrugom žena Veliki Bukovec i OŠ Veliki Bukovec, raspisala je i drugi natječaj za učenike osnovnih škola podravsko-međimurskog kraja, koje se nalaze uz rijeku Dravu, pod nazivom „ZAVIČAJ UZ RIJEKU DRAVU“.

Natječaj je organiziran uz manifestaciju „Dani Zlate Brzeske“ koja je održana od 11. do 14. ožujka 2021. u Donjoj Dubravi, Velikom Bukovcu, Malom Bukovcu i Đelekovcu.

Na drugi natječaj od 13 pozvanih škola odazvalo se 8. Ukupno je pristigao 41 učenički rad (27 pjesama na kajkavskom, 6 pjesama na književnom, i 8 proznih, od toga 1 na kajkavskom). Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Martina Hrkač (OŠ Veliki Bukovec), Suzana Karloci-Kvakan (OŠ Donja Dubrava), Marta Vrban (OŠ Ludbreg), Jasminka Vugrinec (Srednja škola Ludbreg) i Mladen Levak (Udruga Vendi) izabralo je najbolje radove. Ove godine zbog epidemiološke situacije 20 najboljih  radova  nije bilo javno izvedeno na književnoj večeri manifestacije „3. dani Zlate Brzeske“ 12. ožujka u Velikom Bukovcu. Dodijeljena su samo priznanja učenicima najuspješnijih radova, kao i njihovim mentorima, a svi radovi pristigli na natječaj uvršteni su u Zbornik. Nagrađeni su učenici: Ema Bajkovac, učenica 8. r. OŠ Martijanec za zavičajnu pjesmu na kajkavskom „Zavičaj kre Drave“; Dea Busija, učenica 8. r. OŠ Ludbreg

za pjesmu na kajkavskom „Neso si za se“; Ilona Gavez, učenica 8. r. OŠ Ludbreg za prozni rad na književnom „Mjesto pod zvijezdama“, Ivan Jakopčin, učenik 8. r. OŠ Sveti Đurđ za prozni rad na književnom „Simfonija vjetra oko Drave“; Kristina Kadija, učenica 8. r. OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec za zavičajnu pjesmu na književnom „Moja bajkovita Drava“; Ana Kos, učenica 7. r. OŠ Martijanec za pjesmu na kajkavskom „Tara i Anka“; Zara Lu Sakač, učenica 8. r. OŠ Ludbreg za pjesmu na književnom „Što je čovjek“; Melani Šarec, učenica 2. r. OŠ Veliki Bukovec, za zavičajnu pjesmu na kajkavskom „Drovska slika“; Lea Vrhoci, učenica 7. r. OŠ Fran Koncelak Drnje, za prozni rad na kajkavskom  „Zavičaj uz reku Dravu“.