Projekti ovakvi, projekti onakvi. Knjižnica ih stvara, razvija i prikazuje. Jedan od njih je i ''Čitajmo grofovski''. Rođen je godine 2012. Ostvaren u Ludbregu, u perivoju dvorca Battyany. Za prvi rođendan pridružio mu se i dvorac Drašković iz Velikog Bukovca. Kako se nekad družilo s knjigom, što se čitalo, pokazuju dvorske dame šetajući parkom. Plemići mladi vještine svoje čitalačke iskazuju. A grof i grofica otvorenim srcem vode vas dvorcem kako bi i vi osjetili duh onog vremena i ljubav prema knjizi. Obučeni po tadašnjoj modi ponosno vam približavaju svoje druženje s knjigom. Ove godine čitanju su se pridružili i učenici osnovnih škola. Poruka je jednostavna: ne zaboravimo knjigu, prijateljicu našu, družimo se s njom, čuvajmo je i pazimo. Kako je ona nečujna i tiha, čitajmo je na glas, oživimo je, jer tu je ona samo za vas.

 

.  
Čitajmo grofovski 2017.
 
8. studenog 2017. Program za djecu
Grofica Lujza: Elzin Anđeo

U Mjesecu hrvatske knjige u programu Čitajmo grofovski Gradska knjižnica zajedno s grofom i groficom poziva u goste groficu Lujzu. Grofica Lujza stigla je modernom kočijom sa svojom pratnjom u dvorac Batthyany. Učenicima drugih razreda Osnovne škole Ludbreg ispričala je priču Elzin anđeo. Pričom su djeca mogla doživjeti groficu Lujzu kao dobročiniteljicu koja je uvijek pomagala siromašnim, a naročito djeci.
Lujza grofica Erdody (1853-1924) jedna je od značajnih ličnosti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Kroz svoj život činila je velika dobra dijela, osnivala je zaklade za siromašne, podupirala razne humanitarne i građanske udruge te pomagala školama i crkvi. Povijest groficu Lujzu pamti i kao nadarenu pijanisticu te vrsnu skladateljicu romantizma. Njezine su skladbe izvođene u koncertnim dvoranama diljem Europe.


Program za djecu
Grofica Lujza: Magda

Mališani grofovije Radost stigli su kišnog jutra odmah nakon doručka zaštićeni jarko žutim kabanicama u dvorac Batthyany slušati priču. U dvorcu ih je dočekao grof i grofica Batthyany koji su im pričom i pojavom dočarali svoj nekadašnji život na dvoru. Odraslom grofu i grofici pridružili su se i mali grof i grofica iz grofovije Radost i tako zajedno dočekali gošću, groficu Lujzu. Grofica im je ispričala priču pod nazivom Magda, priču iz stvarnog života grofice Lujze koja je živjela prije 120 godina. Tako su djeca saznala kako je grofica pomagala siromašnoj djeci i uvijek prije Božića dijelila darove i kruščiće.
I naši mališani iz grofovije Radost uživali su u slatkim kruščićima koje je ispekla za njih današnja grofica Lujza, gospođa Dubravka Beneković.
Program za odrasle
glazba za lutnju ( tragom hrvatske renesansne lirike) ,
na lutnji - Igor Paro
Zoran Kelava - besjednik

"Od pravog ljepše" glazba za lutnju tragom hrvatske renesansne lirike, bio je još jedan od programa Gradske knjižnice u "Čitajmo grofovski". Umjetnici, Igor Paro na renesansnoj lutnji i glumac Zoran Kelava kao besjednik predstavili su učenicima Srednje škole Ludbreg renesansne hrvatske autore i glazbu tog vremena. Učenici su ovim programom doživjeli na poseban način autore koje čitaju kao lektiru u nastavnom programu.
O programu "Od pravog ljepše" govori i dr. Tonko Maroević:
"Glumac Zoran Kelava i glazbenik Igor Paro priredili su recital renesansnoga pjesništva, uz odgovarajuću pratnju lutnje, instrumenta koji se kronološki, tipološki i intonativno idealno vezuje uz govorenje stihova ljubavnog nadahnuća i humora, vedrine i životne radosti. Kao okosnicu predstave uzeli su epigrame i podrugljive pjesme Marka Marulića. Uz Marulićeve duhovite i poticajne stihove, večer dopunjuju recitacije Hektorovićevih, Lucićevih, Bobaljevićevih i inih tekstova, čime predstava stvara atmosferu nekoga ladanjskoga domjenka iz humanističko-renesansnog razdoblja, a u mediteranskom okružju. Izrazitim interpretativnim nervom kazivača Zorana Kelave i istančanom izvedbom vještinom lutnjaša Igora Para, predstava komornoga karaktera i nezahtjevne tehničke opreme, nalazi redovito dobar empatijski odjek kod publike, pa je preporučam na mnogim pogodnim mjestima, posebno onima vezanim uz renesansnu tradiciju."
dr. Tonko Maroević


     

 
9. studenog 2017. Program za djecu
Teatar Poco Loco: predstava Djed i repa- 
10. studenog 2017. Program za odrasle
podjela priznanja najčitateljima u 2017. godini.
gosti večeri: Darko Fodor (kajkavski pjesnik)
Andrija Maronić (cimbalist)
Poslušajte audio zapis
 
 
Čitajmo grofovski 2016.
 
15. studenog 2016.
Dober večer, gospon grof.
Predstavljanje pjesmarice Ane Katarine Zrinski
Kliknite da biste poslušali
Oproštajno pismo Petra Zrinskog Ani Katarini Zrinskoj
čita glumac HNK Varaždin Zoran Kelava
 
11. studenog 2016.
Poetsko glazbena večer Branke Kamenšek
 
9. i 10. studenog 2016.
Čitajmo grofovski 2016.
Kliknite za priču Veliki vrč koju čita Sanja Malagurski
 
7. studenog 2016.
Gostovanje u Vukovaru
 
17. studenog. 2015. Dober večer gospon grof 2015
16.-17. studenog. 2015. Čitajmo Grofovski 2015.
15.-17. listopada. 2014. Čitajmo grofovski 2014.   
15. listopada 2013. Čitajmo Grofovski 2013.
12. studenog 2012. Čitajmo grofovski 2012 – fotografije
25. listopada 2012. Čitajmo grofovski 2012.
22. listopada 2012. Čitajmo grofovski 2012

 

KNJIGA U ŠETNJI

ČITAJMO GROFOVSKI

DANI BOŽE HLASTECA

KEŠNERIJADA

OSTALI PROJEKTI