14. srpnja 2017. AUTORSKA VEČER POEZIJE
GORDANE VLAJIĆ I MILOSAVE PAVLOVIĆ


        

Naša knjižnica i udruga Ritam misli ugostili su dvije književnice iz Pančeva, Gordanu Vlajić i Milosavu Pavlović koje su nas upoznale sa svojim pjesničkim stvaralaštvom. Glazbeno su večer upotpunile Vokalna skupina Pajdašice.

GORDANA VLAJIĆ je autorica zbirki pesama “Krivo mi je”, “Izložba reči”, “A da stvarno odemo na kafu”, romana “Roaming”, zbirki kratkih priča ”Raščupane muškatle” i “Baba Budimka i čuvar gumenog zamka”, kao i knjiga za djecu: “Moja mama najlepše kuva”, “Mama, je l' sutra opet ideš na posao”, “Zaistinska srpska bajka” i ”Slovarica, prirode čuvarica”.
Dobitnik je prvog Srpskog pasoša od vlade RS kao jedna od 204 zaslužnih građana Srbije, Zlatne značke za doprinos u kulturi, priznanja "Najbolje iz Banata", Svetosavskog bagodarja UKS-a, nagrade “Krčedinče” i Povelje ”Simo Cucić” za najbolju dječju knjigu. Član je Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine. Živi i radi u Pančevu.

U CENTRU PAŽNJE
Šta je bilo, bilo je.
Od sada, neka se pamti.
Otvaram pakao, u centru pažnje,
za sve što se nisam usušivao da kažem.
Za početak, bez panike.
Prilog o sreći il´ igra ludosti.
Ko je rekao: "Bejah sam".
Kad zatvorim oči - tada prođi.
Čudan dan zaista.
Istinit kao život.


MILOSAVA PAVLOVIĆ rođena je 1958. u Pančevu.
Po obrazovanju je diplomirani komunikolog Fakulteta za medije i komunikacije Singidunum, Beograd, i apsolvent Opće književnosti i teorije književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Piše poeziju od gimnazijskih dana, objavljuje pjesme u književnim časopisima i zbornicima, učestvovala je na književnim natječajima i osvajala mnoge nagrade. Aktivna je i u različitim medijima više desetaka godina, i kao autor i kao novinar koji predstavlja knjige drugih pisaca.
Objavila je knjige poezije IGRAČ 1983. godine u ediciji „Žiža“, izdavači „Pančevac“ i Sekcija književnika Pančeva, i IGRA 2012. godine, izdavač „Čigoja štampa“ Beograd. U pripremi je treća knjiga poezije.
Redovni je član Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine, osnivač je i član Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančeva, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kao i drugih relevantnih umjetničkih udruženja (ARTE, Pesnici sveta...). Također je član projekta „Krilate pesme“

PROZOR
Pogled na Mesec
kroz prozor moje kuće
nije ono što hoću večeras

Želim široki pogled
bez zidova, težišta ljubavi
i topline ognjišta

Hoću da odlazim i dolazim
bez kajanja
Da primam i dajem
kad - god

Ne smem da prestanem da želim

 
12. lipnja 2017.  KOLAJNA OD SVILEU ugodnom ambijentu naše Knjižnice družili smo se . s pjesnikinjom Ljiljanom Hidić Pasariček koja nam je predstavila svoju zbirku pjesama "Kolajna od Svile".
Njene stihove su čitali: Đuka Kokanović, Snježana Hranić i Aleksandar Horvat. Glazbeno su nam uljepšali večer Bemian duet. Kroz ovo druženje su nas vodile Ljubica Ribić i Edita Kutnjak Zlatar.

Kliknite na poveznicu za audio zapis 
 
6. lipnja 2017.
FATAMORGANA
U sklopu večeri poezije Epicentar emocija u Centru Svijeta Knjižnica je organizirala predstavljanje zbirke pjesama "Fatamorgana". Čitanje pjesama iz zbirke održano je u rustikalnom ambijentu Svečane dvorane dvorca Batthyany.
 Stihove su kazivali: Đurđica Garvanović Porobija, Zvonko Zečević, Nenad Slukoć, Edita Kutnjak Zlatar, Ksenija Mihin i Aleksandar Horvat. Moderator večeri bila je Ljubica Ribić.

O AUTORIMA

NENAD SLUKIĆ, odvjetnik po profesiji, zaljubljenik u planinske vrhove, u beskrajna lutanja na motoru, u bicikliranje, zaljubljenik u život na svojstven način, način u kojem je nekako sve uigrano a nepredvidivo. Snažan muškarac u kojem spava tisuće cvjetova skrivenih u samo njemu znanim pretincima. Čovjek koje svoje emocije vješto skriva pogledu znatiželjnika ali ih daruje između redaka slučajnom čitatelju.

ĐURĐICA GARVANOVIĆ POROBIJA, ravnateljica srednje škole u Maruševcu,  doktorica društveno-humanističkih znanosti u području filologije, krhka i tiha, a opet snažna i jaka u izričaju. Nježna u djetinjem traganju za istinom i ljepotom života, a sasvim predana u traženju svjetla u najmanjoj sličici života.

ZVONKO ZEČEVIĆ, glumac koji na daskama duboko zagrebe u misao autora, pretvara se u bol i radost, u nemoć i snagu, u trzaj tijela i urlik duše, baš taj glumac skriva u sebi vrelo emocija i bujice riječi koje daruje snagom nemira boemske duše, ljepotom izričaja i manirom govornika koji razumije tamu što vreba iz oka zloslutnika.

O ZBIRCI  

Zbirka poezije ''Fatamorgana'', priviđenje u kojem osjećajima boli, straha, prkosa, žudnje stvaramo slike našeg uma. Večeras smo se tiho, pažljivo slušajući uvukli u najdublje tajne autora i osjetili riječi duboke poput ponora i razigrane poput leptira. Poezija četvero autora, posve različita, a istovremeno bliska zbog iskrene emocije koju autori daruju slušateljima.


Kliknite na poveznicu za audio zapis.
 
7. travnja 2017.
Ružica Juras - Kaplja kiše -
Svečana dvorana dvorca Batthyany otvorila je još jednom svoja vrata posjetiteljima večeri poezije pod zajedničkim nazivom Epicentar emocija u Centru Svijeta u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner i Udruge Ritam Misli iz Varaždina. Gromoglasnom pjesmom Ladarke idu v gorice mješoviti zbor Kapela Paulina Warasdin pod vodstvom maestra Zdenka Kušćera, te glazbom Tamburaškog orkestra KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice započela je večer poezije Kaplja kiše pjesnikinje Varaždinke Ružice Juras. Zvuci pjesme i tamburica kao da su otvorili širom prozore i vrata dvorca, a i srca posjetitelja za emocije u obliku suza i smijeha koji su se mogli iščitati na mnogim licima. Bujica radosti i prepoznavanje trenutaka sreće i sjete zakovitlala su u prostoru slušajući pjesme Ružice Juras u Interpretaciji Snježane Hranić, Đurđe Kokanović i Aleksandra Horvata. Autoričine pjesme Dobro je činiti dobro i Pjesmo moja koje je uglazbio Ivan Mežnarić otpjevala je operna sopranistica Barbara Othman uz klavirsku pratnju Martine Jakšić. Sljedećim spletom tradicionalnih zagorskih popijevki skladatelja Tomislava Uhlika, zbor Kapela Paulina Warasdin vođen čvrstom palicom maestra Kušćera uveo je sve prisutne u kajkavske pjesme naše gošće. Publika je sa sjetom slušala pjesme Srečna sem, Pošli mi mama, Moja mati, Lepe reči te pjesmu Prijatel, pjesmu za koju su od KUD-a Dragutin Domjanić na Festivalu "Po dragome kraju" Ivan Mežnarić i Ružica Juras primili I. nagradu za tekst i glazbu 2016. godine. Ova posebno emotivna večer poezije u kojoj se osjetila povezanost dobre pjesme, stihova, glazbe izvođača i zadovoljstvo same publike, moderatorice Edita Kutnjak - Zlatar i Ljubica Ribić završile su najavom Crnačkih tradicionalnih kompozicija u izvedbi zbora, Memory A.L. Webbera iz mjuzikla It`s Time to Say Goodbye, dvije operne arije koje je otpjevala Barbara Othman. No, programu nije bio kraj jer je publika svojim dugotrajnim pljeskom izmamila od gostiju još pjesme i glazbe.
 
21. ožujka 2017.
Povodom Svjetskog dana poezije ugostili smo prijatelja naše knjižnice g. Vladimira Mihaljevića Kantora koji nam je predstavio svoju novu zbirku pjesama pod nazivom ČUDESNA. Njegove stihove su kazivali Ksenija Mihin, Snježana Hranić i Aleksandar Horvat. Moderator večeri bila je Ljubica Ribić.
 
22. siječnja 2017. Božo Hlastec u Galovićevoj zimiU sklopu manifestacije 2. Dani Bože Hlasteca volonteri naše knjižnice gostovali su u Galovićevom domu kod udruge štovatelja Fana Galovića.
 
20. siječnja 2017. Kajem kroz krajOvim pjesničkim druženjem volonteri naše knjižnice gostovali su u varaždinskoj palači Herzer. Povod druženja bio je 2. Dani Bože Hlasteca.
 
11. studenog 2016. Poetsko glazbena večer Branke KamenšekUči u poeziranje Branke Kamenšek je isto kao uči u voćnjak prepun mirisnih plodova, stranih i dalekih, a istovremeno bliskih i opipljivih...
Pročitajte više
Pogledajte video zapis o zbirci pjesama Trag-Sled i autorici
 
4. studenog 2016. Teslina golubica - večer poezije s Enesom Kiševićem


O Enesu Kiševiću
U centru svijeta, Ludbregu, 4. 11. 2016. godine pjesnik i glumac Enes Kišević darovao je kako publici tako i uspomeni na velikog znanstvenika Nikolu Teslu večer poezije kojoj je govoreći o životu i stvaranju velikog pronalazača...
Pročitajte više
7. listopada 2016. Ritam misli - Ljubica Ribić i Milan Novak

       
O Ljubici Ribić        O Milanu Novaku
Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner Ludbreg i Udruga za promicanje kulture Ritam misli iz Varaždina organizirali su u programu Ludbreg petkom, 7. listopada 2016. godine večer poezije Ljubice i Milana...
Pročitajte više
30. rujna 2016. Poezija pod zvijezdama
11. lipnja 2016. Blues & poetry.
22. travnja 2016. Noć knjige 2016.
22. siječnja 2016. Dani Bože Hlasteca - Preobrazba zavičajnog krajolika
                                 Se prejde fletno

11. studenog 2015. Ljubav u stihovima - Željko Krznarić
20. Kolovoza 2015. Poezija pod zvijezdama
12. svibnja 2015. Poklon majkama - večer poezije s Elizabetom Herceg
20. ožujka 2015. Trepere riječi na poetskom nebu
16. siječnja 2015. Ludbregu - večer poezije Bože Hlasteca
09. prosinca 2014. Večer poezije s Ljubicom Ribić i Milanom Novakom
23. listopada 2014. "Oda ljubavi"
22. kolovoza 2014. "Poezija pod zvijezdama"
29. svibnj 2014. "Hirovita rijeka" - Miroslav Betlehem   
23. travanj 2014. "Falačec neba" - večer poezije s Irenom Perko   
31. siječanj 2014.  "Dok zvezde trepeču"-večer poezije u spomen B. Hlastecu    
11. studeni 2013. "Malo čudo vedrine" - glazbeno-poetska večer
06. kolovoza 2013. Prisjećanje na Franju Vrtuleka kroz pjesme i fotografije
09. svibnja 2013. Književni susret s Vlatkom Fotak
08. ožujak 2013. Svim onim divnim ženama
29. siječnja 2013. Večer poezije s Božom Hlastecom