• 16. 02. 2018. SVIJET MAYA Open or Close

  Maye su jedna od najvažnijih starih kultura Srednje Amerike čije je postojanje u trajanju od više tisuća godina ostavilo neizbrisiv trag na tom području. Svojim graditeljskim umijećima i sustavom hijeroglifa mogu se usporediti sa starim Egiptom. Njihov kalendar i praćenje astronomskih pojava ubraja se među najpreciznije u poznatoj povijesti, a praktični duh njihove civilizacije podsjeća na Rimsko Carstvo… Bili su duboko religiozni, vrsni umjetnici, ratnici i izuzetni matematičari… I premda su u mnogo čemu bili drugačiji i još uvijek vješto izmiču sigurnim objašnjenjima, današnjem su čovjeku na neobjašnjiv način bliski i zagonetno privlačni…

 • 30. 01. 2018. ALHAMBRA - TAJNA CRVENOG GRADA Open or Close

  Alhambra na jugu Španjolske bila je posljednje muslimansko kraljevstvo na Pirinejskom poluotoku. Ovaj kompleks palača, utvrda, vrtova i dvorišta veličanstven je primjer ljepote i sklada maurske umjetnosti, dokaz umješnosti i znanja njenih graditelja, toliko jedin­stven i drugačiji od svega što je u to vrijeme postojalo u Europi.

 • 22. 12. 2017. VESNA PLOH - PUTOpen or Close

  22. prosinca 2017. godine Vesna Ploh je pred ludbreškom publikom ispričala svoje doživljaje s Puta u Santiago de Compostelu. Prepuna knjižnica ljudi željnih putovanja ostala je tiha i mirna na kraju predavanja, a u ponekim očima blistale su i suze. Što reći ljudima koji te gledaju s još nekim očekivanjima? Kao da očima postavljaju svoje pitanje. Da li i ja mogu na svoj Put? Svatko tko mora prohodati Camino naći će se na tom putu. Moja ljubav prema putovanjima me navukla na razmišljanje o Caminu, a zbog putovanja samog sam se i našla na Caminu. I trebala je to biti samo jedna nova i drugačija putnička avantura. Ali s vremenom sam shvatila da sam na Putu iz nekih drugih razloga. Došlo je vrijeme da onaj kamen koji sam nosila u ruksaku ostavim tamo na kraju svijeta i da se oprostim. To je bio moj dodatni teret, a ta bol je ponekad bila teža i od fizičke boli koja me pratila. Svakim korakom ne samo da se mijenjao krajolik na Putu već sam se i sama mijenjala. Na početku Camina hodala sam zbog sebe, a tek kasnije shvatila da hodam i zbog njega. Da sam svakim korakom bliže kraju svijeta, da mu opet na tren priđem bliže i da se oprostim. Ali shvatila sam ono najbitnije i najjednostavnije. Ne moram se oprostiti od ljubavi i sreće, predivnih uspomena. To je dio mene i zahvaljujući tome sam osoba kakva jesam. I tamo daleko na kraju svijeta nisam rekla zbogom, već sam šapnula vidimo se kasnije ljubavi jer vrijeme je za neki novi početak. I tako sam napustila Muxiu s vjerom i nadom, koja mi je bila suputnica u obliku školjke, da sam dovoljno hrabra za nove početke. I vjerujem da će me Put i dalje voditi prema tome korak po korak. Camino te prvo mami i škaklja po stopalima da čim prije kreneš. Kad napokon kreneš pruža ti uzbuđenje zbog brojnih koraka u nepoznato i onda te slomi. Pruža ti fizičku bol i patnju, razveseli te dobrim ljudima i upoznaje te sa svom snagom koja je u tebi. Uči te strpljivosti i prihvaćanju vlastitog nesavršenstva. Na kraju te nagradi suzama radosnicama i vjerom kako je u ovom životu sve moguće. I tiho ti šapuće vrati se, a ti mu sa smiješkom odgovaraš vratit ću se.

 • 12. 12. 2017. OBITELJI ZRINSKI I REFORMACIJAOpen or Close

  POVODOM 500. GODIŠNJICE REFORMACIJE Ludbreg se pridružio obilježavanju velikog jubileja U Europi se ove godine obilježava 500. godišnjica povijesnog događaja – Lutherov istup protiv rimskog pape i pribijanje znamenitih 95 teza na vrata crkve u njemačkom Wittenbergu čime je započela reformacija i jedan od najvećih teološko-socijalnih pokreta u europskoj kolektivnoj povijesti. Iako se u Hrvatskoj protestantima izjašnjava tek oko 14,5 tisuća vjernika (0,34%), njihov je doprinos hrvatskoj kulturi i povijesti mnogo veći. I u Ludbreg smo obilježili godišnjica ovog događaja - u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“ održano je javno predavanje pod nazivom Obitelj Zrinski i reformacija. U uvodnom je dijelu prof. Milivoj Dretar podsjetio na stanje u Europi početkom 16. stoljeća kada je došlo do snažnih zahtjeva za reformama Crkve najprije unutar njenih redova, a potom se nakon Lutherove objave reformacija rasplamsala cijelom Europom. Nakon niza vjerskih sukoba i dugogodišnjih ratova izmjenila se vjerska karta Europe, s većinski protestantskim državama na sjeveru i zapadu te katoličkim državama u srednjoj i južnoj Europi. U Ludbregu glavna gradska ulica nosi naziv po grofu Petru Zrinskom za kojeg je prof. dr. Gene Whiting, autor knjige „Zrinski, Međimurje i reformacija“ ustvrdio da je bio odgojen kao protestant te cijeli život podržavao reformaciju. Nastavio je s izlaganjem o protestantizmu iznijevši pritom nepoznate teze da su banovi Nikola Šubić Zrinski, junak Bitke kod Sigeta (1566.), i Toma Erdödy bili protestanti koji su štitili i pomagali reformacijske zajednice u Međimurju i ostatku Hrvatske. U Varaždinu je bila snažna protestantska zajednica dio koje su bili mnogi velikaši. Pa čak su i Batthyanyevi, kasniji vlasnici ludbreškog veleposjeda, svojedobno pružali utočište reformatorskim pastorima i Lutherovim pristašama. Hrvati su dali poznate protestantske teologe i prevoditelje poput Matije Vlačića Ilirika i Stjepana Konzula. Većina njihovih knjiga kasnije je spaljena od strane inkvizitora. Neposredni ostatak reformacijskog pokreta iz 16. stoljeća predstavlja danas mala evangelička zajednica u obližnjem Legradu.

 • 6. 12. 2017. TAJANSTVENI CIKLUSI LJUDSKOG ŽIVOTAOpen or Close


  Dana 5.12. 2017. održano je predavanje Nove Akropole na temu tajanstvenih ciklusa ljudskog života. Predavanje je održao g. Zoran Koritnik.

 • 28. 11. 2017. PREDSTAVLJANJE PODRAVSKOG ZBORNIKA 2017.Open or Close

  Novo, 43. izdanje Podravskog zbornika donosi i nove zanimljive teme iz ludbreškog kraja: o vjerskim i nacionalnim manjinama, o nastanku i radu DVD-a Mali Bukovec, dravskim bajerima, nalazu pasjeg zuba uz Dravu, kronika općine Martijanec, paucima iz Malog Poganca, fotografijama iz Ludbrega i okolice...

 • 25. 11. 2017. GABER KUZMA JE REKEL!Open or Close


  Uz članove obitelji Brzeska, prijatelje i ostale drage goste obilježili smo stoti rođendan glumca Rikarda Brzeske. Kroz ovo prisječanje nas je proveo prof. Milivoj Dretar koji nas je upoznao te prisjetio na stvaralački rad i život ovog našeg glumca koji je rođen u nedalekom Novom Selu, udaljenom petnaestak minuta vožnje od Ludbrega. Gospodina Rikarda najviše pamtimo po ulogama Gabera u poznatim "Mejašima" i "Gruntovčanima" našeg ludbrežana Mladena Kerstnera.

 • 17. 11. 2017. LEONARDO DA VINCI - 7 ŽIVOTNIH PRINCIPAOpen or Close


  U povodu Svjetskog dana filozofije Nova Akropola je održala predavanje na temu Leonarda Vincija i njegovih 7 životnih principa. Predavanje je održala gđa. Branka Valentić.

 • 14. 11. 2017. 7 GODINA NA CESTIOpen or Close


  U Mjesecu hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici "Mladen Kerstner" gostovao je poznati putopisac Tomislav Perko. Knjižnica je i ovaj puta bila premala za toliki broj njegovih sljedbenika koji su ga došli slušati i u Ludbreg. Tomislav Perko autor knjiga 1000 dana proljeća i 1000 dana ljeta u posljednjih desetak godina postao je dobri duh hrvatske putopisne scene. Možemo reći da se nametnuo kao vođa novog vala putnika, kao mladi pobornik Couchsurfinga. Zahvaljujući svojem nevjerojatnom pustolovnom duhu, koji ga je odnio u kutke svijeta nezamislive ogromnoj većini ljudi, ali i izuzetno kvalitetnim ljudskim osobinama, stekao je mnoštvo poštovatelja. Perko je svijetu ponudio svoju verziju putovanja, s podignutim palcem, ali kako kaže, svatko od nas mora napraviti prvi korak sam. Sami moramo krenuti na svoj put, sami moramo početi pisati pjesmu, sami moramo uraditi ono što već dugo želimo.Tomislav Perko u svom životu radio je sve na način da je uložio veliki trud u svaki svoj posao koji je poslije uvijek donio nešto još veće i bolje za njega.

 • 20. 10. 2017.TIBETANSKI BUDIZAMOpen or Close


  20. listopada 2017. godine održano je predavanje Nove Akropole koje je pripremio g. Zoran Koritnik na temu Tibetanski Budizam. U ovom zanimljivom predavanju proveo nas je kroz osnove ove drevne religije.

 • 10. 10. 2017. EKSPEDICIJA GRUZIJA-KAVKAZ 2016.Open or Close

  Po drugi put smo ugostili g. Mateja Perkova koji nas je kroz zanimljivo predavanje proveo Gruzijom i Kavkazom. Ujedno nam je predstavio i svoju novu putopisnu knjigu "Želim dotaknuti nebo".

 • 29. 9. 2017. OSLOBODITE SVOJE POTENCIJALEOpen or Close

  Predavanje je održala Tatjana Novosel iz Centra Brahma Kumaris, Zagreb dana 29. 9. 2017. u trajanju od 18.30 do 20.00 sati. Ovo druženje je bilo duhovnog karaktera s akcentom na istraživanje samoga sebe.

 • 26. 9. 2017. MITSKA VODA DRAVAOpen or Close

       

  26. rujna 2017. ugostili smo kustosicu etnografskih zbirki Muzeja Čakovec gđu. Janju Kovač koja je održala predavanje
  pod nazivom "Mitska voda Drava" u kojem nas je pobiže upozna s vjerovanjem o mitskim bičima koja su bila vezana uz rijeku Dravu.
  Nakon predavanja posjetitelji su mogli razgledati izložbu fotografije gđe. Ive Lulić koja nas je svojim radovima provela kroz mistični svijet vila i vilenjaka.

 • 19. 9. 2017. DUŠA INDIJANCAOpen or Close

       

  19. rujna 2017. godine održano je predavanje Nove Akropole koje je pripremio g. Marin Božić na temu kulture sjevernoameričkih indijanaca, njihove glazbe, vjerovanja i kulture opčenito.

 • 30. 6. 2017. MAROKOOpen or Close

  Putopisno predavanje Vesne Ploh i Karin Milak kojim su nas provele kroz magičnu zemlju Berbera - Maroko.

 • 23. 6. 2017. TAJNE SAMOPOŠTOVANJAOpen or Close

  Tatjana Novosel (udruga Brahma Kumaris) je održala dana 23. lipnja 2017. godine još jedno u nizu predavanje namjenjeno duhovnom razvoju.

 • 16. 6. 2017. ABORIDŽINI -vrijeme snovaOpen or Close

  16. lipnja 2017. godine održano je predavanje Nove Akropole koje je pripremio g. Marin Božić na temu ovog drevnog australskog naroda, njegove duhovne kulture, vjerovanja i muzičke baštine.

 • 2. 6. 2017. OD MRTVOG MORA DO GALILEJSKOG JEZERAOpen or Close

       

  2. lipnja 2017. gospođa Ljerka Lesjak je po četvrti put gostovala u našoj Knjižnici, ovoga puta s predavanjem na temu Izraela. Na svom zanimljivom putovanju prešla je put od Galilejskog jezera do Mrtvoga mora i na tom putu vidjela puno zanimljivih mjesta s kojima nas je pobliže upoznala na ovome predavanju.

 • 19. 5. 2017. LJUDSKI ODNOSIOpen or Close

       

  19. svibnja 2017. održano je predavanje Nove Akropole na temu - Ljudski odnosi -
  O ljudskim odnosima nam je govorila predavačica Branka Valentić.

 • 15. 5. 2017. SVE ŠTO NAM TREBA JE LJUBAVOpen or Close

       

  Predavanje Tatjane Novosel (Centar za duhovni razvoj Brahma Kumaris)
  15. svibnja 2017.

  U svom zanimljivom predavanju gđa. Novosel nam je kroz svoja vlastita životna iskustva i općenite prikaze događaja i životnih situacija prikazala kako je razumijevanje, strpljivost i naravno - ljubav -  sve što nam je potrebno za plovidbu pučinom života.
  A najvažnija ljubav je ljubav prema sebi, mnogo puta bi si trebali postaviti sljedeće pitanje: Što bih ja napravio/la u ovom trenutku da budem sretan/na?

 • 12. 5. 2017. KLIOFEST 2017. - Cheguevara - junak ili teroristOpen or Close

       

  predavanje prof. Milivoja Dretara

  U sklopu četvrte manifestacije Festival povijesti pod nazivom Kliofest 2017. diljem Hrvatske održana su predavanja s povijesnom tematikom. U sklopu te manifestciji ugostili smo 12. svibnja 2017. prof. Milivoja Dretara koji je održao predavanje pod nazivo Cheguevara - junak ili terorist te nas je pobliže upoznao s ovom povijesnom osobom.

 • 24. 4. 2017. PUTUJMO U SAHARUOpen or Close

   

  24. travnja 2017. ugostili smo Damira Vujnovca koji nam je na zanimljiv način približio Saharu i njene stanovnike kao i maraton u kojem sudjeluje već dvije godine. Posjetitelji predavanja imali su priliku vidjeti zbirku literarnih radova koje su napravili djeca iz Sahare pod nazivom "Volim Saharu".

 • 21. 4. 2017. PREKO GRANICAOpen or Close

       

  21. travnja 2017. održano je putopisno predavanje i predstavljanje knjige Saadata Hasana Manta "Preko granica". Knjigu je predstavio urednik Krešimir Krnic.

 • 6. 4. 2017. SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2017.Open or Close

       

  6. travnja 2017. obilježili smo Svjetski dan zdravlja i tom prilikom se kroz predavanje o ludbreškom zdravstvu prisjetili zdravstvenih djelatnika koji su svojim mukotrpnim radom i zalaganjem unaprijedili zdravstvo na našem području u druge polovic dvadesetog stoljeća.

 • 31. 3. 2017. PRIČE I LEGENDE IZ LODBRINGOVA GRADAOpen or Close

       

  31. ožujka 2017. Predstavljena je brošura "Priče i legende iz Lodbringova grada" autora Milivoja Dretara u sklopu edicije Ludbreška razglednica.

 • 24. 3. 2017. AZTECIOpen or Close

       

  24. ožujka 2017. Održano je predavanje Nove Akropole na temu Azteci

 • 9. 3. 2017. PROIZVODNJA ZDRAVE HRANEOpen or Close

       

  9. 3. 2017. Održano je već tradicionalno predavanje Silvije Kolar-Fodor na temu proizvodnje zdrave hrane i svega vezanog uz to.

 • 7. 3. 2017. LUDBREŠKA KRONIČARKA MARIJA WINTEROpen or Close

       

  7. 3. 2017. Ugostili smo predavača, prof. Milivoja Dretara s predavanjem na temu ludbreške kroničarke Marije Winter, povodom njenog 105. rođendana.

 • 28. 2. 2017. KRALJ ARTHUROpen or Close

       

  28. 2. 2017. održano je predavanje Nove Akropole sna temu kralja Arthura

 • 17. 2. 2017. PUTOPISNO PREDAVANJE- IRANOpen or Close

       

  17. 2. 2017. Putopisno predavanje djevojaka iz Ludbrega koje su posjetile Iran

 • 27. 1. 2017. ATLANTIDAOpen or Close

       

  27. 1. 2017. održano je predavanje Nove Akropole pod nazivom ATLANTIDA

 • 16. 12. 2016. KELTIOpen or Close

       

  16. 12. 2016. održano je predavanje Nove Akropole pod nazivom KELTI

 • 22. 11. 2016. FROM - KAKO BITI ČOVJEKOpen or Close

       

  22. 11. 2016. održano je predavanje Nove Akropole pod nazivom FROM - kako biti čovjek