JAVNI NATJEČAJ

 

   

  

 

 

POZIV NA SUDJELOVANJE

IZLOŽBA SKULPTURA - KEŠNERIJADA 2018.

POVODOM 90. OBLJETNICE ROĐENJA MLADENA KERSTNERA

   

 

 

 

19. 6. 2018.

„Snovi“

- filozofsko predavanje Nove Akropole iz Varaždina

19:30 sati

 

"Svijet snova nam istovremeno pripada i ne pripada, jer ga svakodnevno dotičemo, a ipak nam stalno izmiče iz ruku. Postoji puno tajanstvenog u svijetu snova. Stari su ih narodi objašnjavali s magijske, simboličke, religiozne točke gledišta. Smatrali su da tijekom sna boravimo na drugim planovima našom vlastitom sviješću i našim vlastitim mogućnostima.   Postoji li u snovima nešto čime ćemo bolje upoznati sebe, bolje istražiti našu nutrinu? Postoji li u našim snovima neki skriveni ključ koji nam omogućuje ne samo saznati kakvi smo sada, nego i kako stići puno dalje?"

 

 

 

 

  

  


30. 6. 2018.

Klinci u Knjižnici – LJETNE RADOSTI                                 

– program za djecu predškolske dobi

9:30 - 11:30 sati

 
      
        

30. 6. 2018.

Dječji čitateljski klub "ČITULJCI"                                

10:00 - 11:00 sati

 

          


22. 5.  - 10. 6. 2018.

ANĐELI U GRADU - izložba slika Vere Antolić              

 

 

       

PRESS KONFERENCIJA POVODOM NAJAVE                    OBJAVLJIVANJA SABRANIH DJELA                                       MLADENA KERSTNERA ZA 90. OBLJETNICU ROĐENJA

Ludbreg, malo mjesto smješteno na sjeverozapadu Hrvatske iznjedrilo je mnoga poznata imena iz različitih sfera djelatnosti. Spomenimo samo neke od njih. Rudolf Fizir, konstruktor aviona, Marija Winter, učiteljica i ludbreška kroničarka, Josip Tišljar, hrvatski akademik, Vladimir Filipović, filozof, istražitelj hrvatske baštine i drugi. Među njima svakako značajno mjesto zauzima Mladen Kerstner, književnik, redatelj, glumac, novinar. Ove godine se obilježava 90. obljetnica njegovog rođenja. Ujedno, novinarima je obznanjena najava Sabranih dijela autora, koja bi se objavila po knjigama tako da prva knjiga budu drame i komedije, druga poezija i proza, treća korespondencija, a četvrta studija o samom Mladenu Kerstneru. Pronađeni su neobjavljeni rukopisi, radio drame i drugi materijali na kojima će se raditi i biti objavljeni u Sabranim djelima. Tim povodom održana je konferencija za novinare, pod pokroviteljstvom grada Ludbrega, a u organizaciji Ogranka Matice hrvatske iz Koprivnice i Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner“. Održana je u pivnici koja nosi naziv po jednom od njegovih djela „Mejaši“, a nalazi se nasuprot njegovoj rodnoj kući.  Na konferenciji su prisustvovali: Dubravko Bilić, gradonačelnik grada Ludbrega, Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici i izvršni urednik Sabranih djela, prof. emeritus Stjepan Hranjec, glavni urednik Sabranih djela, Edita Kutnjak-Zlatar, ravnateljica Knjižnice, Miro Betlehem, tajnik Ogranka Matice hrvatske, Smiljka Bencet, glumica koja je ovjekovječila lik Regice u „Gruntovčanima“ i Martin Sagner, neponovljivi Draž Katalenić-Dudek. Evocirali su uspomene iz vremena snimanja serijala. Posjetili su lokalitete na kojima su snimane pojedine epizode: nekadašnje mjesto gdje se nalazila slastičarna „Kiki“, pivnica, trg, željeznička stanica. Neizostavan je bio posjet lokalitetu „Črešnja“ na Kataleni gdje je također snimljena jedna epizoda „Falinga Imbre Presvetloga“.  Ovdje bi bilo značajno istaknuti repliku Dudeka sa snimanja epizode na željezničkom kolodvoru, kod odlaska u Njemačku, kao poruku mladima koji razmišljaju o napuštanju svoje domovine: „Ja bez doma nemrem, pa kaj nem, da vjutro oči oprem, videl svojega dvorišča, škednja, vrta, lipo pod hižom, kaj ničeg ne više. Gda se toga zmislim, tu vnutri zapeče, a suze vudre v oči, bi se najraje za nekaj prijel i vikal: nejdem, nikam nejdem. Meni je milejše gladen sedeti pod mojom hruškom, neg se bogastvo sveta imeti“.  Koliko su likovi iz „Gruntovčana“ ostavili snažan dojam i kako ih se ljudi sjećaju ispričao je Martin Sagner u jednoj anegdoti o sebi: Vozio se jednog dana taksijem, taksist ga gleda, gleda i pozdravi: „Dobar dan g. Katalenić“. Dan se primicao kraju, a akteri naše priče su, sjedeći ispod črešnje, zadovoljni, sretni, zagrljeni, završili još jednu epizodu, ovaj puta o Mladenu Kerstneru i njegovim djelima. Svaki kadar snimila je ekipa iz HTV-a, a nakon obrade prikazala na 1. programu nacionalne televizije.

 

 

 

 NOVO - MICRO:BIT U KNJIŽNICI!

Od danas, 4. travnja 2018. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“ Ludbreg će se osim standardne posudbe knjiga i časopisa, multimedijalne građe moći posuditi i micro:bit paket! Korisnici Knjižnice mogu posuditi micro:bit paket na rok od 21 dan.
Što je micro:bit? Micro:bit je maleno računalo koje se može programirati, zamišljeno i oblikovano tako da učenje i podučavanje učini jednostavnim i zabavnim. Micro:bit se može upotrijebiti za sve vrste cool kreacija, od robota do glazbala mogućnosti su beskrajne. Osim uređaja, u paketu se nalaze i generalne upute kako početi raditi s uređajem, te link za web stranicu posebno prilagođenu korisnicima. Na njoj se mogu pronaći informacije: kako započeti rad, kako napraviti prve programe i gdje pronaći detaljnije informacije i više projekata u kojima se koriste micro:bitovi.
Požurite u Knjižnicu i budite prvi koji će posuditi i isprobati micro:bit paket!

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Program za djecu u lipnju 2018.

   

  

 

 

Program za odrasle u lipnju 2018.

   

  

 

 

Program za djecu u svibnju 2018.

   

  

 

 

Program za odrasle u svibnju 2018.

   

  

 

 

Program za djecu u travnju 2018.

   

  

 

 

Program za odrasle u travnju 2018.

   

  

Ljubav prema mudrosti

   

  

Radionica primjene mobilnih aplikacija

   

  

Program -BEBE U KNJIŽNICI-

   

  

 

 

ČITATELJSKI KLUB

 

 

 


   

  

 

   

 

 

 

 

Bio sam na kraju zemlje. Bio sam na kraju voda. Bio sam na kraju neba. Bio sam na kraju planina. Nisam pronašao ništa što mi nije prijatelj.

 

Navajo izreka

 
 

Upišite se na našu mail listu