Filip Kozina: Zečica pismonoša

                                     

Kako je lijepo kad ti prijatelji prirede iznenađenje! I to rođendansko!. To se dogodilo i zečici Šapici. Svatko od njezinih prijatelja je doprinio svojim umijećem tako da je to bila najbolja rođendanska zabava na svijetu. A što napraviti na kraju slavlja? Pa, zahvaliti se, naravno. To je i učinila naša Šapica. Kako znamo? Slušali smo priču koju su čitali članovi čitalačke družine Knjižnice u srijedu, 12.04.2017.

           Raffaella Bertagnolio: Vuk koji miriše na jagode

                                 

Od kad to vuk može mirisati na jagode? To mora da je neka šala. Ali, uvjeravamo vas, nije. Svi vi koji niste prisustvovali čitanju priče "Vuk koji miriše na jagode" autorice Raffaelle Bertagnolio u Knjižnici 12.04.2017., posudite knjigu i vidjet ćete da je to istina.

       T. Gjurković i T. Knežević: Ovčicu je strah jer će dobiti brata

                                   

Kroz priču o ovčici i drugih životinja, poruka autorica je kako se nositi sa problemom novonastalih situacija u obitelji. Kako savladati emocije straha kod djece od promjene ustaljenih navika. Zato su tu roditelji koji svojom ljubavlju pružaju sigurnost i zaštitu svojoj djeci. To bi u kratko bila fabula priče za laku noć "Ovčicu je straj jer će dobiti brata", autorica Tatjane Gjurković i Tee Knježević, pročitana u Knjižnici dana 05.04.2017.

                                  Braća Grimm: Palčić

                                   

Još jedna priča o snalažljivosti i mudrosti "malih" pročitana je u Knjižnici, dana 29.03.2017. Iako  veliki  prikazuju sebe kao odvažni, sveznajući, sigurni u sebe, kod prve prepreke u životu vidi se koliko su u stvari nesnalažljivi, nedomišljati, puni istraha pa čak i plačljivci. Ali zato, kod susreta s "divovskim" problemom, hrabro istupaju mali, pomažući velikima i naravno na kraju bivaju zasluženo nagrađeni.

                              Nina Vađić: Sretno srce

                                   

Ova divna priča o velikom srcu, ispričana na djeci razumljiv način, ustvari je pomoć njima kako razvijati svijest o emocijama, kako mijenjati emotivno stanje iz negativnog u pozitivno, a bez straha da će "zbog nečega" biti kažnjeni. Istovremeno, jedan "mali priručnik" roditeljima kako svojom dobrom voljom mogu utjecati na vlastite reakcije i biti model svojoj djeci da više nauče promatranjem i ponašanjem nego slušanjem.  Čitalačka družina Knjižnice ovu je priču čitala posjetiteljima 22.03.2017.

                      Braća Grimm: Vuk i sedam kozlića

                                        

Za sve one koji su posjetili Knjižnicu 15.03.2017., čitala se priča o Vuku i sedam kozlića. Glavni likovi u ovoj bajci su životinje. Vuk predstavlja zlu osobu koja želi nauditi djeci. Kozlići su djeca koja slušaju svoje roditelje, ali zbog nedostatka životnog iskustva nasjedaju prijevari opasnog zlikovca. Ova bajka aktualna je i u današnje vrijeme jer na djecu vrebaju nove opasnosti u obliku onih koji žele iskoristiti njihovu lakovjernost. Ipak prevladava načelo-pravednost, jer će se dobri likovi spasiti, a zločesti biti kažnjeni. Priča nam također kazuje da i najmanja djeca mogu biti mudra i snalažljiva (u liku najmlađeg kozlića) koji je nadmudrio vuka i pokazao da veličina i snaga nisu uvijek najvažniji u životu.

                 Dušica Bojović: Prijateljstvo orla i kornjače

                                    

Dana 08.03.2017. u Knjižnici se čitala priča "Prijateljstvo orla i kornjače". Je li prijateljstvo između njih moguće? Ona živi na zemlji, u travi i grmlju, a on na plavom nebu. Što ih je povezivalo? Dali je to bilo pravo obostrano prijateljstvo? Ako nije, otvoreno i iskreno ukazati drugoj strani na neiskrenost ili  poslušati savjet pravog prijatelja i učiniti pravu stvar? Zanimljiva priča kou toplo preporučamo za pročitati.

                   Nevenka Habijan:  Priča o jednom mačku

                                     

Lako je živjeti opušteno, bezbrižno kada su nam potrebe zadovoljene. A što kada dođe trenutak  kada se to poremeti? Kakve su naše rakcije? Koje pouke izvlačimo iz toga? Je li vrijedno zaboraviti na dobrotu i ljubav koju dobivamo od drugih? Vrijedi pročitati knjigu i sami pronaći odgovore na ta pitanja. A oni koji su došli u Knjižnicu 01.03.2017. imali su priliku čuti je uživo.

                               Braća Grimm:  Ivica i Marica

                          

Tko se još ne sjeća brace i seke koji su zalutali u šumi i naišli na predvinu kućicu od keksića, čokolade i raznih slatkiša i kako su skoro završili u loncu zle vještice. Nisu sve stvari lijepe i slatke kako na prvi pogled izgledaju. Kušnje nas ponekad vode u nepoznate i opasne krajeve, ali na kraju ipak ljubav sve pobjedi i naravno donese sretan kraj priče. Ovu priču je čitalačka družina Knjižnice pročitala 22.02.2017.

                                Pika Vončina: Priča o četiri godišnja doba

                                          

Priča je ovo o četiri životinje iz raznih dijelova svijeta i njihovim snovima. Gusjenica Emerik koja postaje leptir, lav Mirislav i njegova velika griva, slon Gašpar sa svojim hobijem pletenja šala i pingvin Frederik koji je jako volio zvijezde. O čemu oni to sanjaju ispričala je čitalačka družina Knjižnice kroz priču za laku noć "Priča o četiri godišnja doba" autorice Pike Vončina, dana 15.02.2017. u 19:00 sati.                                     Na kraju, povodom međunarodnog dana darivanja knjiga, malim slušateljima su podijeljene slikovnice.  

                                       Ivana Guljašević:  Lude želje 

                                              

Interesantnu priču "Lude želje", autorice Ivane Guljašević, djeci je pročitala čitalačka družina Knjižnice u srijedu, 08.02.2017. u 19:00 sati. Koliko je lako izabrati samo tri želje od toliko puno, pokazuje nam prašćić u susretu s gljivom muharom. Je li "ludo" i potrebno zaželjeti ono što već imamo? Pročitajte knjigu i otkrijte sami.

                              Dušica Bojović: Pjetao Pero i prasac Gero 

                                                                                                 

Zadnja priča za laku noć koja se čitala u mjesecu Siječnju nosila je naslov Pjetao Pero i prasac Gero. Poanta priče je da je mnogo ljepše kada se dijeli i surađuje nego biti pohlepan i sve željeti za sebe. I ovaj puta priču je prezentirala čitalačka grupa Knjižnice u srijedu, 25.01.2017. u 19:00 sati.

                                           Braća Grimm:  Snjeguljica 

                                                 

Bezvremenska priča braće Grimm "Snjeguljica" još uvijek pobuđuje interes kod  najmlađe publike. Djeca su je rado poslušala u Knjižnici u izvedbi čitalačke družine. Bilo je to dana 18.01.2017.            

                                                       Crvenkapica 

 

Priču "Crvenkapica", uz lutkarsku predstavu, najmlađim slušateljima ispričali su  članovi čitalačke družine Knjižnice dana 07.12.2016.

LETEĆA PRIČA U NOVOM SELU (14. 7. 2016.)

     

LETEĆA PRIČA U SELNIKU (13. 7. 2016.)

     

LETEĆA PRIČA U SELNIKU (6. 7. 2016.)

     

Knjižnica naša već dugo ponosno stoji.
Jel' ste to znali, prijatelji moji?
Tajne svoje otkriva
i znanjem vas obilnim potkiva.

Priča je tu što milno vas gali,
za nju, vjerujte, sve bi na svijetu dali.
Po zimi il' ljeti, jeseni il proljeću,
likovi iz knjiga na zabavu poljeću.

Pjevaju i plešu samo za vas
svake srijede u isti čas.
19 sati, to je pravo vrijeme
da se u malene glavice posije znanja sijeme.

 

 

Već pet godina u knjižnici se provodi program ''Priče za laku noć''. Dolaze djeca različite dobi, čak tate i mame, a ponekad i djedovi i bake. Na mekane jastučiće sjedaju i spremno čekaju da se svijetla ugase. Uz titraje svjećica, razgoračenih očiju i otvorenih usta, slušaju o dogodovštinama Petra Pana, Snjeguljice, Ćelavom ježu....
Likove zorno prikazuju tete i djeca i povedu ih u čaroban svijet mašte gdje se sve može. Uljuljkani, na nježnim krilima sna odlaze u svoje krevetiće i sanjaju o nekim novim događajima, s novim likovima, ali u isto vrijeme i isti dan, svaki tjedan u novi san.

   

 

 

26.04.2017.

Braća Grimm:

Pepeljuga (lutkarska predstava)