Pričam, slušam, stvaram

 

 

Na radionici Pričam, slušam, stvaram, održanoj 14.2.2018., na sam dan Valentinova, o čemu pričati nego o ljubavi. Postavljeno je pitanje: Što je ljubav? Evo odgovora sudionica radionice:

Branka - ljubav je prvi poljubac

Iva - ljubav je da se puno volimo

Nila - ljubav je da nekoga voliš Graciela - ljubav je da su zaljubljeni Stvarala se priča s temom ljubav. Od tri naslova: "Pismo u sandučiću", "Ljubav u zraku" i "Ljubavno pismo", odabrali smo naslov "Ljubav u zraku", a od prijedloga za imena: Iva, Igor, Karlo, Roko, Luce; Greta i Eli, odabrali smo Roko, Luce i Igor.  

Evo kako je priča nastala:

Branka: Brat i sestra živjeli su u jednoj ljubičastoj kući. Luce se igrala s kockicama u sobi. Brat Roko je došao do nje i rekao joj da ide igrati nogomet sa svojim prijateljima. Luce je bila žalosna što on odlazi.

Iva: Roko je izašao van iz kuće sa loptom. Vidio je da je nešto u poštanskom sandučiću. Otvorio ga je. Ugledao je pismo koje je uzeo. Krenuo je dalje s loptom.

Nila: Dok je uzimao pismo bio je znatiželjan i htio je znati o čemu se radi u pismu. Mislio je da je to ljubavno pismo za njega.

Edita:Roko je sjeo na svoju nogometnu loptu i počeo čitati pismo. Posve je zaboravio na svoje prijatelje koji ga čekaju na igralištu. Pismo je bilo za njegovu sestru Luce. Bilo je to ljubavno pismo od Igora.

Graciela: Roko je odlučio pročitati pismo svojim prijateljima. Kako je čitao pismo, oni su se počeli smijati i rugati što je Igor napisao Luce ljubavno pismo.

Jasenka: Luce je na Valentinovo pogledavala svaki čas u sandučić dali ima što za nju. Očekivala je pismo od Igora. Shvatila je da pisma nema. Bila je jako tužna i počela plakati.

Branka: Kad se Roko vratio s nogometa sav blatan i zamazan,Luce je ugledala u njegovom džepu pismo. Bilo je to pismo koje je čekala cijeli dan. Bila je ljuta na svog brata i pozvala mamu. Sve joj je ispričala.

Iva: Luce i mama su se naljutile na Roka jer je uzeo tuđe pismo, otvorio ga i pročitao. To se ne smije raditi, rekle su mu.

Pouka priče:

Branka: Nikad ne otvaraj tuđa pisma.

Iva: Ako voliš nekoga, nemoj ga ljutiti.

Nila: Ako nekoga voliš, nemoj mu se rugati. Baš smo se lijepo zabavili.

Javi nam dali ti se priča svidjela. Priključi nam se na radionici da zajedno stvaramo nove priče.

U nastavku programa čitači Knjižnice pročitali su priče Brune Kumana "Zaljubljeni žabac" i "Nosorogov oglas" i pjesmu "Zaljubljena slova" iz zbirke Sanje Andabaka "Zaljubljeni tramvaj".

 

Pričam, slušam, stvaram. Novi program Knjižnice za najmlađe koji je započeo 7.2.2018. Što pričam? Što slušam? Što stvaram? Učim prepričati priču, ispričati priču na zadanu temu, stvoriti svoj vlastiti završetak priče. Mogu čak i ispričati vlastitu priču. U tome mi pomaže teta Jasenka. Na prvoj radionici svatko od nas je rekao kakve vrste priče voli, koje smo priče već pročitali ili slušali. Zanimljivo nam je bilo ispričati svoju priču prema slikama Mate Lovrića. Dali smo joj više naslova: "Dječak i klackalica", "Moj prijatelj Snjegović i ja", "Kako se zabaviti dok si sam"... Ali to nije bilo sve. Čitači Knjižnice pročitali su nam priču Zorana Pongrašića "Zrikoslav i Mrzorad". Baš nam je bilo zabavno. Veselimo se slijedećoj radionici u srijedu, 14.2.2018.

Cvilidreta - Braća Grimm

Mlinar se pohvali kralju kako ima jako lijepu kćer i kako je toliko sposobna da od slame može istkati zlato. Kralj se oženi njome, zatoči je u jednu prostoriju punu slame i naredi joj da isprede zlato. No, naravno da ona to nije mogla. U pomoć joj priskače patuljak koji uz pomoć čarolije zaista slamu pretvori u zlato. Kao nagradu za to zatražio je djevojčino prvorođeno dijete i da će joj ga vratiti ako pogodi njegovo ime. Ona lakomisleno pristane, ali tek onda počinju njezine nevolje... Priča je pročitana 31.1.2018. u prostorijama Knjižnice.

Mišeki - Božidar Glavina

U programu "Priče za laku noć" također smo obilježili 3. dane Bože Hlasteca. Pročitale su se njegove pjesme: Žibeki, Babica, Gibanica i Zanovtice iz zbirke "Stari poti". Nakon toga, čitači Knjižnice su pročitali priču "Mišeki", autora Božidara Glavine. Evo kratkog sadržaja: Fašnik. Svi se maskiraju. Tako i grupa miševa koji zajedno žive u rupi. Ali, tu je i mačka. I ona se maskirala i to u ništa drugo negoli u miša. Umiljatim glasom zvala je miševe, nudila im svašta samo da ih dobije van.Treba li joj vjerovati? Dali se zaista promijenila kako je tvrdila?. E, to su saznali svi oni koji su prisustvovali čitanju priče dana 24.1.2018. u 19:00 sati u Knjižnici. Što je još interesantnije, priča je na kajkavskom narječju.

Tajna pekmeza Ašuna - E. Panfilova

Negdje daleko, daleko, u najsjevernijem dijelu zemlje, duboko među gustim šumama i visokim brežuljcima, na najvećem Oskoruš stablu najšire krošnje, krije se neobično kraljevstvo šume, Oskoruša. Tu žive mali patuljci naroda Ašuna poznati po spremanju pekmeza od oskoruša. Kako to oni rade i zašto je njihov pekmez najbolji, opisano je u slikovnici Ekaterine Panfilove, koju ste mogli čuti 17.1.'18. na dječjem odjelu Knjižnice.

Snježna kraljica - H.C.Andersen

Bajkom "Snježna kraljica", H.C.Andersen pokazuje koliko je pravo prijateljstvo neraskidivo i može trajati cijeloga života. Djevojčica Gerda je spremna pronaći svog prijatelja Kaja kojeg je začarala Snježna kraljica i povela ga u svoje kraljevstvo. Prešla je sve prepreke kako bi stigla do Snježnog kraljevstva i vratila  ga. Jako je bitno njegovati prijateljstvo jer prijatelji čine naš život sretnijim i veselijim. Bez njih osjećali bi se prazno. To je bila prva priča za laku noć pročitana u novoj godini, u Knjižnici, 10.1.2018.

Panika kod djeda Božićnjaka - Anne Lamy

   

Na zadnju priču za laku noć u ovoj godini, dana 22.12.2017. pridružio se i Djed Božićnjak. Djeca su imala priliku čuti, osim što raznosi darove, kako to on čita priče. Panika. Zar kod Djeda Božićnjaka može nastati panika? Pa tamo sve funkcionira kao po vurici. Ali, ovaj put nije bilo tako. Jedan od sobova je otputovao na Tahiti jer mu polarna zima nije više baš bila dobra za zdravlje. A kad njega nije bilo, niti ostali sobovi nisu htjeli vući saonice. Tako se Djed našao u neprilici koga i gdje naći za zamjenu. Što se dalje dogodilo i dali su darovi stigli do djece, pročitajte sami u priči "Panika kod Djeda Božićnjaka" autorice Ann Lamy. Do naših slušalaca priče za laku noć darovi su stigli, a koliko su ih razveselili vidi se na gornjim slikama. 

Kakva zbrka - Renata Holcer

Ovo je priča o nestašlucima, prijateljstvu, ali i odgovoronosti. Iako se u priči pojavljuju životinje (vuk, ovca, pas) koji govore o svojim razmišljanjima, stavovima i problemima, oni ustvari personificiraju ljudske osobine. Koliko je priča bila zanimljiva, pitajte slušače koji su bili u Knjižnici dana 13.12.2017.

Orašar - E. T. A. Hoffmann

Dobro poznata priča o orašaru i djevojčici Klari je kao stvorena za predbožićno raspoloženje. U nama se javljaju posebni osjećaji, to je vrijeme kada nam se želje ostvaruju, makar i u snu. Nećemo otkrivati sadržaj, reći ćemo samo da je to divna priča koju toplo preporučamo ne samo djeci nego i odraslima. Svi oni koji su 06.12.2017. u 19:00 sati bili u Knjižnici, čuli su je u izvedbi čitača Mihaela Medvedeca, Đurđe Kokanović i Margarete Rajh.

Čarolija zagrljaja - Dubravka Kolanović

                                                   

Priča koja se čitala dana 22.11.2017. je priča o dva najbolja prijatelja, Mali Medo i Vučić koji vole navečer gledati zvjezdano nebo. Jedne ih večeri iznenadi dolazak nekog čudnog stvorenja. Bio je to svemirac koji je slučajno zalutao u njihovu šumu. Isprva su bili sumničavi prema njemu, ali kasnije su shvatili da je isti kao i oni i ne trebaju ga se bojati. Svemirac je bio tužan i usamljen, ali dva prijatelja su mu poklonila zagrljaj u kojem se krije prava čarolija. Dijelimo zagrljaje i usrećimo svoje prijatelje!

Stoliću, prostri se! - Braća Grimm

Zanimljivu priču o siromašnom krojaču i njegovim sinovima, gostioničaru i lažljivoj kozi, malim posjetiteljima su pročitali članovi čitalačke družine Knjižnice, dana 15.11.2017. Priča je prepuna pouka, koza predstavlja razmažene ljepotice, otac-strogoću u odgoju djece i da se marljivost uvijek isplati. Kao i u svakoj bajci i u ovoj se pojavljuju čarobne stvari: stolić, magarac i vreća s toljagom.

Ljepotica i zvijer - Charles Perrault

                                               

Priča je to o ljubavi između dvoje junaka koja postepeno iz prijateljstva prerasta u istinsku ljubav. U početku, bojeći ga se jer je bio strašna zvijer, ljepotica je polako otkrivala da ta zvijer u biti ima jako dobro srce i bez obzira na vanjski izgled, koliko je on dobar. Priča nam u jednom dijelu pokazuje da kad nekoga volimo on nam je lijep bez obzira na vanjštinu. Prihvatimo li sebe onakvima kakvi jesmo u život će nam ušetati osoba koja će nas prihvatiti i bezuvjetno voljeti. To je kratki rezime ove bajke, pročitana 08.11.2017. u Knjižnici, a vi je pročitajte i  sami donesite neke zaključke.

Maca papučarica - Ela Peroci

                                            

Da trebamo svi biti uredni i pospremati svoje stvari ne treba nam nitko govoriti. Ali, za svu onu djecu koja to nisu, postoji jedna dobra maca koja skuplja njihove papuče, pa čak ih i popravlja. To je maca iz priče "Maca papučarica", autorice Ele Peroci koju su čitači Knjižnice pročitali djeci 25.10.2017.

Kraljevna na zrnu graška - H.C. Andersen

                                          

Bajka "Kraljevna na zrnu graška" govori o jednom princu koji je želio oženiti pravu princezu. Imao je sreću da je na vrata dvorca došla djevojka, sva pokisla i izgubljena, a koja je tvrdila da je ona prava princeza. Kako bi to provjerila, prinčeva je majka stavila zrno graška ispod desetak madraca i pokrivača na kojima je princeza trebala spavati. Iz ove priče koju su čitači Knjižnice pročitali 18.10.2017., možemo izvući pouku kako provjeriti pravu prirodu ljudi. Svi mi možemo reći da smo nekakvi, ali to treba i dokazati.

Priče o jazavcu Jošku - C. Nöstlinger

                                         

Kroz nekoliko priča, pratimo jazavca Joška u raznim situacijama i kako se on u njima snalazi. Najprije se susreće s nasilnim zecom, pa onda želi crvenu kapicu kakvu imaju sva druga djeca u školi. U slijedećoj priči želi mami pokloniti cvijeće za rođendan, ali to ne ide baš kako si je zamislio. U zadnjoj priči Joško se mora suočiti sa strahom od čudovišta. Kako je sve to prošlo mogli ste čuti u Knjižnici, 11.10.2017. na čitanju priča za laku noć.

Ružno pače - H. C. Andersen

                                         

Priča je ovo o nevoljama i patnjama malog labuda koji se greškom izlegao u pačjem gnijazdu. Biva omalovažavan, zlostavljan i misleći da je bezvrijedan, napušta pačje pleme. Andersen nam poručuje: ne suditi ljude prema vanjštini i sposobnosti da se prilagode većini. Sve što je drukčije budi neprijateljstvo. Kako funkcionirati u svijetu gdje nitko nema razumijevanja za one koji su posebni?    Ukratko, to je poanta ove priče koja je pročitana mališanima u Knjižnici, dana 04.10.2017.  

Morčić i gusari - Miro Gavran

                                         

Dječak Karlo često putuje s ocem, kapetanom broda, po svim morima. Na jednom od putovanja doplove do otoka s tamnoputim stanovnicima. Tu Karlo upoznaje dječaka po imenu Morčić i oni postaju nerazdvojni prijatelji. Ali, kad je došlo vrijeme da mornari napuste otok, ne želeći se rastati, Morčić smišlja način kako i dalje ostati s Karlom. Ova je priča bila čitana 27.9.2017. u programu Priče za laku noć.

Sirup protiv mačjeg kašlja - Silvija Šesto

                                         

Priča, koja je čitana 20.9.2017., nam govori o djevojčici koja ne želi pristupiti ispitu u školi, pa glumi da je bolesna. Što da roditelj u ovom slučaju napravi? Da je poštedi stresa ili je podučiti odgovornom ponašanju? Na scenu stupa mačak koji djevojčici nudi priliku da okrene "novi list" u životu i ne ponavlja iste greške.

Trnoružica - Braća Grimm

                                         

Bajka koja govori o princu, princezi, zloj vještici i da dobro uvijek pobijeđuje zlo, nosi naslov Trnoružica, a napisali su je braća Grimm. Čitači Knjižnice pročitali su je najmlađim posjetiteljima 13.9.2017. Kao i u svakoj bajci i ovdje susrećemo dobre i negativne likove. Pokazuje nam kako ljubomora i želja za osvetom mogu naškoditi nevinim ljudima. Ali, isto tako nam pokazuje i da u svakoj nevolji će se naći netko tko će pomoći.

Leteća priča - Selnik

Brže, mama Mu - Jujja Wieslander

                                          

Jednog ljetnog dana mama Mu se igrala s maskom za ronjenje. Ali, Kraksu je to dosadno da bi se pridružio. On bi više uzbuđenja jer voli brzine i brodove. Dosjetio se! Napravit će vlastiti brod od gume za bisikl. Čiji mu je bicikl bio prvi pri ruci? Onaj od mame Mu. No, svaka  njegova inovacija završi krahom. Što će biti ovog puta, otkrili su čitači Knjižnice malim i velikim slušateljima u Selniku, na letećoj priči 18.8.2017.

Leteća priča - dječje igralište Ludbreg

Petra uči plivati - Željka Horvat - Vukelja

                                         

Petra je djevojčica od 6 godina i s obitelji odlazi na more. Kako je do tad uvijek imala patkicu sa sobom dok je ulazila u vodu, njezin je tata odlučio da je vrijeme da ona nauči plivati. Priča roditeljima daje ideje kako pomoći svojoj djeci kod učenja plivanja, a djeci da odagnaju strah od vode i srama reći prijateljima plivačima da oni još ne znaju. Zanimljiva i "osvježavajuća" priča  čitana ispod drveta joha, ljetnog dana 18.7.2017.

Raspjevana sirena - Julia Donaldson

                                           

U fokusu priče, koja je mališanima čitana 14.6.2017. u Knjižnici, je morska sirena koja je imala prekrasan glas. Ribe, školjke, puževi i galebovi bili su oduševljeni njezinim pjevanjem i svaki dan su uživali u njezinoj pjesmi. No, kad je Lukavi Luka sa svojim cirkusom stigao u grad, namamio je sirenu obećanjima o baogatstvu i raskoši, ako pođe s njim. Bez obzira što su je stvorenja s morskoga žala molila da ne ide, ona je ipak odlučila poći. Ubrzo se razočarala životom u akvariju i ponašanjem Lukavog Luka, a prijatelji su joj pomogli da pobjegne. Shvatila je da nije sve u slavi, novcima i bogatstvu, već da u životu postoje važnije stvari.

Podvodna priča - Kestutis Kasparavičius

                                            

U morskim dubinama osam marljivih ribica i jedna hobotnica zadužene su za "pospremanje" mora nakon olujnog vremena. Nasukani brod vratiti u more, odlutali otok vratiti gdje mu je mjesto, rastjerati tamne oblake kad prekriju sunce. Umorne od silnog rada i one požele maštati o zasluženom odmoru. Uzajamno pomaganje i podrška poruka je ove priče pročitane 31.5.2017. na dječjem odjelu u Knjižnici.

Knjižnica naša već dugo ponosno stoji.
Jel' ste to znali, prijatelji moji?
Tajne svoje otkriva
i znanjem vas obilnim potkiva.

Priča je tu što milno vas gali,
za nju, vjerujte, sve bi na svijetu dali.
Po zimi il' ljeti, jeseni il proljeću,
likovi iz knjiga na zabavu poljeću.

Pjevaju i plešu samo za vas
svake srijede u isti čas.
19 sati, to je pravo vrijeme
da se u malene glavice posije znanja sijeme.

 

 

Već pet godina u knjižnici se provodi program ''Priče za laku noć''. Dolaze djeca različite dobi, čak tate i mame, a ponekad i djedovi i bake. Na mekane jastučiće sjedaju i spremno čekaju da se svijetla ugase. Uz titraje svjećica, razgoračenih očiju i otvorenih usta, slušaju o dogodovštinama Petra Pana, Snjeguljice, Ćelavom ježu....
Likove zorno prikazuju tete i djeca i povedu ih u čaroban svijet mašte gdje se sve može. Uljuljkani, na nježnim krilima sna odlaze u svoje krevetiće i sanjaju o nekim novim događajima, s novim likovima, ali u isto vrijeme i isti dan, svaki tjedan u novi san.

   

 

21.2.2018.

 

Pričam, slušam, stvaram

 

18:15 sati

 

 

Braća Grimm -

Snjeguljica i sedam patuljaka

 

19:00 sati