PRIČAONICA NA ENGLESKOM JEZIKU

Pričaonice iz engleskog do ozdravljenja drage nam tete Katerine su se skratile u grupu srijedom od 17 h koju vodi teta Taja. Cilj pričaonice je potaknuti zdravi razvoj govora kod djece pa uz brojne dinamične vježbe za tijelo i artikulatore djeca kroz pjesmice, brojalice oslobađaju glas. Dio je vježbi posvećen grafomotorici kao i vizuomotornoj orijentaciji, a sve je začinjeno i kratkim vježbama engleskog jezika po audio-vizualno-strukturno -globalnoj metodi (AVGS) zagrebačke škole fonetike. Djeca uče kroz igru i situacije. Također povremeno se u radu koristi i program  opismenjavanja (ABC Maestro)  i tipkanja pomoću posebno prilagođene tipkovnice Clevy.                                                         

 

ZAVRŠNA PRIREDBA IGRAONICE NA NJEMAČKOM JEZIKU

ZA ŠKOLSKU GODINU 2018./2019.

                                  

                                  

 

Svibanj 2019.

U mjesecu svibnju bavili smo se stvarima koje su nam potrebne za školu i naučili kakao se pripremiti za što bolje prolaženje kroz školske aktivnosti.

 

Travanj 2019.

U mjesecu travnju, polaznici pričaonice na njemačkom jeziku pričali su o životinjama i igrali igre. Wir haben Tiere gebastelt wie der Frosch, der Tiger, der Panda, der Elefant, der Koala… Fragen wie: Hast du einen Hund oder eine Katze? Spiel: Karten und Bingo. Bilo je veselo i zanimljivo kao i svaki put.

Ožujak 2019.

                   

                      Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen"

Veseli polaznici pričaonice na njemačkom jeziku u mjesecu ožujku upoznali su se s dijelovima tijela. Učili su pjesmice: Kopf, Schulter, Knie und Fuß. Igrali su igru Stille Post. Wir haben ein Buch gebastelt und die Wörter das Bein, der Zahn, die Haare und vieles mehr gelernt. Fragen wie: Wo ist die Nase?

 

 

Veljača 2019.

                   

                      Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen"

U veljači smo govorili o prostorima u kojima živimo: Ich bin im Schlafzimmer. Du gehst ins Kinderzimmer. Učili smo riječi: das Bett, die Komode, das Regal, das Badezimmer, die Zahnbűrste, die Badewanne, die Dusche. Spiel:Mőbel - Domino.

 

                                                         Siječanj 2019.

                      Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy" - Animals

                   

                  

 Mjesec siječanj smo posvetili pričanju o animals. Upoznali smo tiger, dog, sheep, beardragon, ladybug... Ali to nije bilo sve. Kroz igru memory susreli smo se i s nazivima drugih animals kao što su: frog, rabbit, goat, pig, mouse... Koliko imena smo zapamtili, pokazali smo igricom "Knock, knock".

        Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen" - Die Jahreszeiten

                

                               

Kroz mijesec siječanj govorili smo o: der Frühling, der Sommer, der Herbst, der Winter. Još smo lesen Miniheft "Winter" u kojoj se pojavljuje der Schneemann, skijamo sa der Schlitten dok es schneit i dok ist kalt. Pjevali smo pjesmicu Januar, Februar, März, April..." Es war eine Mutter, die hat vier Kinder: den Frühling, den Sommer...

                                                        Mjesec prosinac

                Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy" - Christmas

          

 U ozračju blagdanskog raspoloženja, ovu pričaonicu smo posvetili Christmas-u. Izrađivali smo christmas cards. Christmas tree smo ukrašavali s decorations poput gingerbread man, garland, angel, christmas tree ball, jingle bell, a na vrhu smo stavili star. Na poleđini smo napisali "Merry Xmass". Christmas cards smo namijenili našim roditeljima. Pjevali smo pjesmicu "I'm a dancing christmas tree". Ono malo vremena koje nam je ostalo potrošili smo na igricu "Memory". Jedni drugima smo zaželjeli Merry Christmas i otišli doma.

    Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen" - trinken und essen

    

 Na današnjoj pričaonici nam je bilo jako veselo. Zabavljali smo se igricom za voće i povrće, a i pićem. Usvojili smo pojmove: die Tomate, die Gurke; der Salat, die Pflaume, die Zitrone, die Melone, der Tee, das Waser, die Milch. Zanimljiva je bila igrica "1, 2, 3 im Sauseschritt", ali igra "Spaghetti" nas je nasmijala do suza.

                                                  Mjesec studeni

                   Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy" - Food

             

             

Fruits and  vegetables spadaju u food. Kroz igrice "Give me..." i "Blindfold guess" prepoznavali smo fruits. Slike vegetables smo povezivali njegovim prvim slovom i kuhali vegetable soup. Pjevali smo pjesmicu "We are the pumpkins..." i igrali veoma omiljenu igricu "Find the puppy".

      Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen" - essen und trinken

                                      

Pričali smo o Gemuese, Obst und Getraenke. Prepoznavali smo povrće po vrstama. Igrali smo igricu "Ich mag, ich mag nicht" i "Picknick". Tko je koliko zapamtio riječi hrane, pokazao je crtežima na zidu.

                                                  Mjesec listopad

                Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy" - numbers and colours

                              

 Numbers nije teško naučiti, pogotovo kad vam pomažu smajlići. Butterflies s točkicima za brojanje poslužili su nam za upoznavanje s bojama: yellow, green, red, purple, blue... Zanimljiva nam je bila brojalica "One, two, tie my shoe".

         Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen" - Zahlen und farben

                                     

Zahlen und farben su bile tema u mjesecu listopadu na našoj pričaonici. Brojali smo od 1 do10 i od 20 do 50. Bojali smo Schmetterlinge i pri tome naučili boje: gelb, gold, braun, silber, blau                                             

                                                      Mjesec rujan

                 Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy" - Introduction

                               

  Ljeto je prošlo. Naše smo doživljaje prikazali crtežima. Pričali smo brojalice "Me, me, me..", "Hickety, pickety, bumble bee...", a neizostavna je bila i omiljena igrica "Find the puppy".

             Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen" - Wir stellen uns vor

                                

  Ajde da se predstavimo na njemačkom jeziku. Znate li kako se to radi? Evo, ovako:        Guten Tag, ich heisse..., ich wohne in..., ich bin... Jahre alt 

Uz to crtali smo, igrali se s kartama i pjevali pjesmice "Hallo, schön dass du da bist" i "Das ist gerade das ist schief".

                                                          Mjesec svibanj

            Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy" - My family/My house

  Ovaj mjesec mlađi polaznici pričaonice su se upoznavali s članovima jedne family: father, mother, brother, sister, baby, grandmother, grandfather. Naučili su pjevati pjesmicu "Father finger". Stariji pak su gradili house. Čak je svatko i nacrtao svoju dream house.

                                                                                                                               

             Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen" - die Tiere

                       

die Kuh macht muh, der Hund wau, wau, die Katze miau, gesungen, getanzt, gespielt    und gemalt. Tako nam je prošao  svibanj u radosti i veselju.

                                                 Mjesec travanj

            Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy" - Clothes/ Introduction

                       

 Igramo se, pjevamo i usput naučimo kako se predstaviti. Hello, my name is...To smo radili mi, polaznici 1. grupe Pričaonice. Zanimljivo! Mi, "stariji", smo vješali odjeću (shirt, skirt, t-shirt, blouse, jeans, socks...) na štrik i igrali igru "Find my shoe" (whose shoe is this?). Ah, teško je dočekati svoj red.

          Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen" - Mein Körper

                      

Zašto ne znati kako se dijelovi tijela nazivaju na njemačkom jeziku? Upravo su polaznici Igraonice to i naučili: der Bauch, die Beine, der Kopf, die Augen, die Ohren... A naučili su i pjesmicu o tijelu: Ich habe einen Kopf, zwei Arme hab ich auch...

                                              Mjesec ožujak

                     Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy" - Easter

                    

 Mjesec ožujak je bio u znaku Easter-a. Easter eggs, Easter bunny, nest, chickens su pojmovi koje smo naučili. I kako čestitati Uskrs na engleskom jeziku. Igrice  nošenja eggs na spoon i pushing eggs with the nose su bile veoma zanimljive, a natjecateljski duh se širio prostorijom. Svaki natjecatelj je bio gromoglasno bodren od svojih team mates.

        Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen" - Zimmer und Möbel

                        

 Opis prostorija u kući i pojedini predmeti bila je tema pričaonice na njemačkom jeziku u ožujku. Evo što su djeca naučila: das Kinderzimmer, das Wohnzimmer, die Küche, der Flur, die Garage, die Lampe, der Teppich, das Regal, das Sofa... Koliko su toga zapamtili pokazali su svojim crtežima na zidu i papiru. Neizostavna je bila i igrica "Pokvareni telefon".

                                                Mjesec veljača

                          Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy" - Food

                                      

 Vegetables je bila tema o kojoj smo pričali na pričaonici "Snoopy" u mjesecu veljači. Upoznali smo se s tomato, pepper, onion, broccoli, carrot... Išli smo na tržnicu i kupljeno povrće smo stavljali u košaru. Veliko je uzbuđenje i veselje bilo kad se igrala igrica "Find the puppy".

      Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen" - Jahreszeiten - Wetter

                                   

Das Gewitter, der Regen, der Wind, die Sonne su značajke vremena o kojem se pričalo na pričaonici u veljači. Svoje viđenje vremena djeca su izrazila crtežima na zidu pričaonice i nastalo je jedno originalno remek djelo (vidljivo na slici gore). Pjevala se i prigodna pjesmica "Frühling, Sommer, Herbst und Winter".

                                               Mjesec siječanj

                       Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy" - Food

Hrana su i fruits i vegetables. Mjesec siječanj posvetili smo pojmu fruits. Uz natjecateljsku igru naučili smo riječi: cherries, grapes, plum, apple, orange, kiwi, pineapple, pear, strawberry. Za malo opuštanja, igrali smo igricu "The sleeping bear".

       Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen" - die Kleidung

                                 

U ovom mjesecu, uz pjesmicu "Ein Hut, ein Stock..." pričala se priča o odjeći i naučile slijedeće  riječi: der Handschuh, die Stiefel, der Mantel...

                                              Mjesec prosinac

                       Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy" - Christmas

                                  

  Vrijeme Božića. Poneseni božićnim duhom, izradili smo cristmas tree od kartona i ukasili ga s decorations: a star, a ginger-bread man, girlande, christmas tree balls... Pored bora stajao je i Santa Claus sa svojim jingle bell. Pjevali smo i plesali pjesmicu: "I'm a Dancing Cristmas Tree".

     Pričaonica na njemačkom jeziku: "Ben Blümchen" - Spielsachen und Verben

                                  

 Riječi koje su djeca savladala na pričaonici u mjesecu prosincu su slijedeće:    Spielsachen: das Seil, die Bausteine, der Würfel, der Bär....                                          

Verben wie: essen, trinken, kochen, helfen, schneiden, streichen...

                                                   Mjesec studeni
                          Pričaonica na engleskom jeziku: "Snoopy-Numbers"

                                        

 Ovaj mjesec smo nastavili upoznavati brojeve i to od 6 do 10. Kroz igru raspoznavala su brojeve, a naučila su i brojalicu "One, two..."


           Pričaonica na njemačkom jeziku:
"Ben Blümchen" - Schulsachen

                                                       
    

 U studenom, uz priču i igru, djeca su naučila slijedeće riječi: der Pinsel, der Kleber, das Lineal, die Federmappe. Naučila su odgovarati na pitanja: Wie heisst deine Lehrerin? i In welche Klasse gehst du?
     

                                              Mjesec listopad
              Pričaonica na engleskom jeziku:
"Snoopy" - Introduction and numbers

                             

Na pričaonici engleskog jezika u listopadu smo završili priču o uopznavanju i započeli sa brojevima. Naučili smo kako se na engleskom izgovaraju brojevi od 1 do 5. Igrali se školice i pjevali pjesmicu "Head, shoulders, knees and toes".

       Pričaonica na njemačkom jeziku:s grupom "Ben Blümchen" - Zahlen

                                 


 Na pričaonici njemačkog jezika djeca su se upoznala s brojevima od 1 do 10 i 11 do 20.    Naučila su boje: rot, grün, blau, gelb... Pjevalo se, crtalo i igralo.


                                            Mjesec rujan
                    Pričaonica na engleskom jeziku:
"Snoopy" - Introduction
  
                                

Nakon ljetnog odmora, evo nas opet na pričaonici i igraonici engleskog jezika. Priključili su nam se neki novi članovi, pa smo započeli s upoznavnajem. Naučili smo: Hello, my name is..., I am...years old, I live in... Nisu izostale igrice i pjesmice, a sve to, naravno, na engleskom jeziku.
   
               Pričaonica na njemačkom jeziku:
  "Ben Blümchen" - Begrüssung
   
                                            
    

 Na današnjoj pričaonici savladali smo slijedeće riječi: Hallo, Guten Morgen; Guten Tag, Guten Abend, Gute Nacht, Auf Wiedersehen, Wie geht's, Wohnort. Završili smo s pjesmicom, crtanjem i igricom.

Pussy cat, pussy cat, where have you been?
I've been to London, to visit the queen
Pussy cat, pussy cat, what did you there?
I frightened a little mouse under her chair

  Ich, ich, ich,

du, du, du,

Ich bin Maya,

wer bist du?

     

 

 

Green library

 

 


Wir singen und spielen

Što je sad to? Dođem u knjižnicu i čujem nešto, ali ne razumijem. Čudan neki jezik, hrvatski nije. Gle, pa to djeca sjede za stolom na šarenim stolicama. Teta Katerina i teta Susanne pokazuju slike i figurice razne. Za svaku ima jedna riječ na tom čudnom jeziku. Pjesmica slijedi, opet ne razumijem. Razdragana djeca ručicama plješću, pjevaju nespretno, ali uporno. Ponavljaju riječi, u kolu se kreću, pokrivaju okice ili traže sakriveni predmet. Aha, sad mi je jasno, pa to oni pričaju na engleskom i njemačkom jeziku. Tako dakle, u knjižnici i čitaonici imaju i pričaonice na stranom jeziku. Saznala sam još i to da se održavaju od ponedjeljka do petka. Termini? U čarobnoj šumi stoji ploča. Na njoj oblačića dva. Pročitaj tamo, rekli su mi, saznat ćeš sve i to ti je mudrost sva.

 

Voditeljice pričaonica: Katerina Zagorc i Susanne Juričan

 

PRIČE NA STRANIM JEZICIMA:

 

Vidimo se na jesen

u novim programima igraonice na njemačkom jeziku

Upisi polaznika su u tijeku

 

 

Povodom manifestacije

NOĆ KNJIGE 2019.

pročitali smo priču koju možete poslušati klikom na donju poveznicu

"Jasmin und die verlibten Tiger"

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 
 
S
12. svibnja 2015. Pinokio Katerina Zagorc i Luka Petrač
17. ožujka 2015. Ljepotica i zvijer Katerina Zagorc i Luka Petrač
5. ožujka 2105. Mala Sirena Katerina Zagorc   
14. ožujka 2104. Zlatokosa i tri medvjedića Katerina Zagorc   
14. ožujka 2104. Janko i čarobni grah Katerina Zagorc   
14. veljače 2014. Kraljevna i žabac Katerina Zagorc  
10. siječnja 2014. Snjeguljica - engleski jezik Katerina Zagorc
6. prosinac 2013. Crvenkapica - engleski jezik Katerina Zagorc