U voj ćemo knjizi saznati kako preseljenje obitelji s jednog naselja u drugo utječe na njihovo troje djece. Najstariji sin, gimnazijalac, odjednom ima problema u školi. Srednji, koji je završio prvi razred osnovne škole, mašta o odlasku na Mars i uči o novim činjenicama vezanim za to putovanje. Najmlađe dijete, kćer Katarina, ima govornu  manu, jako je sramežljiva i teško stječe nove prijatelje, ali je opsjednuta fotografijom. Upoznaje djevojčicu Anju koja joj postaje najbolja prijateljica. Anji je nakon operacije mozga oštećen vid i potrebna je druga operacija u inozemstvu, a za koju treba novca kojeg Anjina mama nema. Katarina pomaže da Anja otputuje u Francusku i dobije potrebne lijekove.

                                             

Priča počinje jednom pozivnicom na rođendansku zabavu. Ali, tu je jedna caka. Tko želi prisustvovati rođendanu, mora donijeti šešir. A, što ako ga netko nema i čak su u prodavaonici svi prodani, pa ga se ne može kupiti? Što ako sa sobom povedete majmuna koji nosi šešir? Hoće li to biti dovoljno?

                                              

Ovo je priča o cesti. Iz vlastitog iskustva kornjačica Rita zna koliko je opasno sam prelaziti cestu. Bez obzira što su je roditelji upozoravali na opasnosti, željeći dokazati da je već velika, krenula je u pustolovinu koja ju je umalo stajala života. Naime, kad se našla na sred ceste, naišao je veliki crveni kamion, a ona se od straha ukočila i nije se mogla maknuti. Naravno da je došlo do nesreće. Kamion ju je tako udario da joj je oklop puknuo i bila je prisiljena ležati. Cijelo ljeto se nije mogla igrati vani sa sestricama, ići na plivanje, mali pauci su pokušavali  uvući joj se u oklop, a dok je vjetar zafijukao osjetila je njegovu hladnoću "do kostiju". Bila je jako nesretna. Zato savjet djeci daje: "Pogledaj lijevo, pa desno. Osluhni s oba uha ide li kakvo vozilo. Zatim ponovno pogledaj ulijevo i prije negoli nogom stupiš na asfalt, daj mami ruku!"

                                                    

Topla i duhovita priča o dvanaestogodišnjem dječaku i njegovom vrlo starom djedu. Tijekom rata djed je pilotirao borbenim lovcem "Spitfire". Unuku je prepričavao pustolovine koje je proživio kao vojni pilot. No, ne samo to, on ih je ponovno proživljavao s unukom. Bio je uvjeren da rat još bijesni. Odrasli su shvatili što se s djedom događa i smjestili ga u Villu Sumraka gdje su živjeli stari, neželjeni ljudi. Jacku se nije svidjelo što je njegov djed tamo, pa je skupa s njim skovao plan za bijeg. Bilo je tu dosta genijalnih, uspjelih i neuspjelih ideja za pokušaj bijega. I jednog je dana djed uspio pobjeći, onako kako mu i dolikuje, u legendarnom "Spitfire-u".

 

     
     
             
     

 

 
 

  

Tata, ti si nogometaš, shvatit ćeš: ja sam produžio ugovor s trećim razredom za još godinu dana

 

 

Gliste se ne mogu ugristi jer naprijed i natrag imaju rep

 

 

Što je okupacija? To je kad se svi kupaju!