Baština našeg kraja

                Kviz "Mućni glavom" - 25.10.2018.        
Drugi dan na kvizu "Mućni glavom" snage su odmjerile ekipe 3. razreda OŠ Ludbreg. Atmosfera usijana, dlanovi bride od aplaudiranja, a mudre glavice sipaju točne odgovore kao iz rukava. Napeto do zadnjeg trenutka, a pobjednika nema. Dvije su ekipe osvojile podjednake bodove. Kako odlučiti tko je najbolji? Dodatnim pitanjem i sistemom tko je brži. A brža je bila ekipa 3. a razreda.

                  Kviz "Mućni glavom" - 23.10.2018.

          

           
U obilježavanje manifestacije "Mjesec hrvatske knjige 2018.", GKČ "Mladen Kerstner", između ostalih programa, uvrstila je i kviz "Baština našeg kraja" za 4. razrede OŠ Ludbreg. Pitanja raznolika, vješto sročena, a odgovori po sistemu odaberi koji je točan. Gromoglasno navijanje publike je dalo poticaja natjecateljima da se potrude osvojiti čim više bodova. Za nagradu, pobjednička ekipa kviza dobila je besplatne članske iskaznice Gradske knjižnice za cijeli razred za školsku 2018./2019. godinu.

                                     
       Dramsko-recitatorska grupa OŠ Sveti Đurđ - 28.5.2018.
                     
Za našu Knjižnicu možemo reći da je duša grada, kuća s najširim srcem koja otvara vrata ne isključivo korisnicima, već svim žednim novih spoznaja, vlastitog razvoja.  U posjet dolaze djeca iz vrtića i škola okolnih mjesta. Priređuje im dobrodošlicu, zagrli ih ponekom pročitanom pričom, a oni odlaze darujući svoj osmijeh i obećanje da će opet doći.
Takvo jedno obećanje ispunila su djeca iz Dramsko-recitatorske grupe OŠ Sv. Đurđ. Poklonili su Knjižnici i djeci s posebnim potrebama iz Udruge "Svitanje" cjeloviti program. No, ne samo njima, već i svoj ostaloj djeci i građanstvu.  Kazivali su stihove na kajkavskom, neki ludbreškog pjesnika Bože Hlasteca. Bilo je tu i autorskih radova. Spomenut ćemo Janu Horvat koja u svojem radu govori o različitosti među ljudima. Spominje djevojčicu, nastradalu u prometnoj nesreći i njezinom otežanom kretanju. Svoj je hendikep pretvorila u prednost. Posvetila se vježbanju sviranja flaute. kako bi nam to dočarala, iz pozadine je Viktorija Matijašić slala nježne zvuke prave flaute.
Na temu o različitosti, svatko od sudionika programa je izrekao po jednu životnu poruku. Izdvajamo jednu: "Svi smo mi različiti po izgledu, ali su nam jednaka prava".
Na kraju, izveli su pjesmu "Moja majka", kombinacija pjevanja i kazivanja stihova koji se pjevaju.
Veoma lijep poklon, a Knjižnica i ostali im se od srca zahvaljuju.

                    Predškolci iz Donjeg Martijanca

                       
Na svojem izletu u Ludbreg, dana 17.5.2018., osim obilaska grada, djeca predškolske dobi iz Donjeg Martijanca posjetili su i Knjižnicu. Striček knjižničar ih je proveo kroz sve odjele, a posebno su se zadržali na dječjem odjelu.  Pročitao im je i slikovnicu "Kornjačica Rita, autora Gorana Čučkovića.

                                OŠ Veliki Bukovec 
           
                
                    

U petak, 11.5.2018., svojim su nas dolaskom u Knjižnicu  počastila djeca  2. a i 2. b. razreda iz OŠ Veliki Bukovec.

Uz obilazak i vizualnom upoznavanju s Knjižnicom, neizbježno je bilo da im se pročita neka priča. Djelatnice Knjižnice „Mladen Kerstner“ su za ovaj posjet odabrale priču „Čarolija zagrljaja“, autorice Dubravke Kolanović.

Djeca su otišla obogaćena za još jedno saznanje: da se u iskrenom, prijateljskom zagrljaju zaista krije prava čarolija.                    OŠ Ludbreg, poseban razredni odjel


                                   

Danas, 19.3.2018., u sklopu svog programa za Dan grada, učenici posebnog razrednog odjela OŠ Ludbreg posjetili su Knjižnicu. Pogledali su izložbu "Ludbreg-nekad i sad", stare fotografije Ludbrega i nove Tomice Letine.

                                                       Izviđači

                                  
Na redovitom izviđačkom okupljanju na dječjem odjelu Knjižnice, 15.3.2018., 27 izviđačica i izviđača kroz izviđačke pjesme upoznalo se s postupkom davanja izviđačkog zavjeta, izviđačkim logorovanjem, godišnjim zborovanjem i drugim programskim sadržajima. Na kraju su kratko ponovili izviđačke čvorove.

                                         Izviđači

                           
Na svojem sastanku u Knjižnici, 8.3.2018., izviđači su se upoznali s Ekologijom i zaštitom prirode. Nešto više su saznali o zaštićenim dijelovima prirode u Republici Hrvatskoj, kao što su strogi rezervati, nacionalni parkovi, parkovi prirode i drugi zaštićeni krajolici, te o pravilima ponašanja kod posjećivanja nacionalnih parkova i parkova prirode.
U drugom dijelu sastanka razmatrali su pravila pakiranja hrane i pića za izlete s obavezom korištenja višekratne, povratne i ekološke ambalaže, te načinom odlaganja otpada u prirodi i kod planinarskih objekata. Također su se upoznali s načinima održavanja osobne higijene na izletima i logorovanju.

                                           Izviđači

                          
"Izvanredne situacije i pozivanje hitnih službi u naseljima" je bila tema sastanka Odreda izviđača 1.3.2018. i to u praksi. Uspostavili su telefonski kontakt s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Područnim uredom Varaždin, pozivanjem broja 112. Dežurna osoba u službi upoznala ih je s postupkom prijavljivanja nesreće, ugrožavanjem imovine i sl. i istaknula da se poziv može uputiti s bilo kojeg mobitela čak i ako nemaju kartice ili minute za razgovor. Pozivi turista, koji zovu 911 se također mogu preusmjeriti na 112 i dobiti potrebnu pomoć.
U drugom dijelu novoimenovani voditelji su ispričali svoje priče od upisa u izviđače, postajanja voditeljem i značenje funkcije voditelja izviđačke skupine.


                                              Izviđači

Dana 22.2.2018. šezdesetak pripadnika Odreda izviđača Ludbreg, njihovi roditelji i prijatelji izviđača, svečano je obilježio Dan osnivača skautskog pokreta Roberta Baden Bowella. Ujedno je to bila i prigoda da se pohvale novoupisani izviđači, posebno: Kora Ratkajec Pošta i Dominik Šiljević, a kao najmlađa izviđačica Hana Katalenić. Nešto starijim izviđačima dodjeljeni su postignuti stupnjevi znanja za posljednje dvije godine aktivnosti. Kasnije je načelnik Odreda izviđača Boris Daraboš unaprijedio i imenovao voditelje izviđačkih skupina: Patriciu Novak, unaprijeđena u izviđačicu-kadetkinju, Enea Požgaj i Lukas Vađunec u izviđačke predvodnike. Vinko Bohnec, Luka Murić i Dorian Vuk u izviđačke vodnike, a Anja Daraboš i Petra Struški, nakon više od deset godina rada u Odredu i vođenja mladih izviđača u izviđačke instruktorice.

                                            Izviđači
                          
                      

"Izviđački izleti, ekskurzije, oprema i ponašanje na izletima" je bila tema sastanka izviđača dana 15.2.2018. Izviđači su se upoznali s vrstama izleta i ekskurzija, o načinu rada od 1.3. i aktivnostima u prirodi subotama. Upoznali su se s knjigama izviđačke tematike koje su im na raspolaganju u Knjižnici, a to su uz već poznatu knjigu R. Bjelčića i knjige "Složne zvijezde malog medvjeda", autora Z. Fistonića i ilustrirani izviđački priručnici u izdanju Walta Disneya. Posebno je bila istaknuta važnost pravilne odjeće, obuće, opreme i pravila sigurnosti na izletima. Na kraju im se praktično pokazala primjena zaštitnog pokrivača kojeg nazivaju astro folija, a služi za pomoć i zaštitu od velike hladnoće ili vrućine u planinama i drugdje.

                                       Izviđači

                                    
U prvom dijelu današnjeg susreta, (8.2.2018.) izviđači su se susreli sa skupom nepovoljnih okolnosti s kojima žive njihovi vršnjaci u uglavnom gradskim sredinama Velike Britanije i Njemačke. Sve se manje kreću, u školu se oko 90% slučajeva prijevoze, ne izlaze u prirodu. Kod mladih izostaju osnovna praktična znanja o prirodi i dolaze do faze kada uopće ne izlaze van, postaju robovi računala i mobitela. Drugi dio je bio posvećen izviđačkoj metodi rada i kako se ista ostvaruje. Odnosi se na rad u maloj grupi vod vodstvom starijih, iskusnijih izviđača. Za kraj dobili su informaciju kako vrednovati rad u izviđačima, osvajati stupnjeve znanja i kako postati voditeljem izviđačke skupine.

                       Referentna (priručna) zbirka
        Radionica za učenike 7. razreda OŠ Ludbreg
                               29.1. - 1.2.2018.

               
U siječnju i veljači 2018. u GKČ "Mladen Kerster" Ludbreg održana je radionica pod nazivom Referentna ili priručna zbirka na kojoj su sudjelovali učenici sedmih razreda OŠ Ludbreg. Učenici su na početku radionice pogledali prezentaciju o Zbirci u Power-Point-u koju je izradio  i predstavio djelatnik Knjižnice, a nakon prezentacije uslijedio je rad u grupama. Na kraju radionice učenici su predstavili i objasnili rješenja zadataka. Učenici su sudjelovanjem na radionici naučili koja knjižna građa pripada referentnoj zbirci (enciklopedije, rječnici, leksikoni, priručnici, atlasi, almanasi, godišnjaci...), zbog čega se tako i naziva (priručna), da nam uvijek bude pri ruci, kako se i zašto njome koristiti sada kada živimo u digitalno doba, kao i mnoge druge zanimljivosti vezane uz referentnu (priručnu) građu. Na održane četiri radionice  sudjelovalo je ukupno 108 učenika sa svojim nastavnicima.

                                       Izviđači

                                  
Na svom druženju, 25.1.'18. između ostalog, čitao se dio priče "Kako da jednoj pčelici...", autora Ratka Bjelčića.


                     Božo Hlastec u ruhu 21. stoljeća

                       
Dana 25.1.2018., 3. dane Bože Hlasteca obilježili su i učenici Srednje škole Ludbreg radionicom pod nazivom "Božo Hlastec u ruhu 21. stoljeća". Najprije su gimnazijalci i CNC operateri predstavili ludbreškog pjesnika kroz dobro osmišljen "intervju" između novinara i samog pjesnika. Uključena je bila i Hlastecova sestra Vera. Na radionici nastale su dvije znanstveno fantastične priče pod nazivom "Ostani čovjek" i "Kak je teško biti sam", inspirirane poslovicama iz pjesama Bože Hlasteca i pjesma "Probudi me i bit ću tvoja java" pod nadahnućem motiva pjesnikove lirike.

                                     Izviđači
                 
                  
Još jedno druženje izviđača održalo se dana 30.11.2017. u Knjižnici. Koliko je članovima zanimljiv sam rad i aktivnost Odreda, pokazuje i posjećenost predavanju.

                                     Izviđači


                      
Da je Knjižnica ugodan prostor i da ga se rado koristi ne samo za čitanje knjiga, pokazuje i činjenica da mnoge Udruge obavljaju svoje aktivnosti u njoj. Tako je, dana 16.11.2017. voditelj Izviđača g. Struški održao predavanje mladim članovima kako se nastaje izviđač i što sve ta aktivnost obuhvaća. Djeca su pomno slušala i upijala znanje i preko projekcije.

            OŠ Ludbreg, poseban razredni odjel

                      

Dana 06.11.2017. učenici posebnog odjela OŠ Ludbreg posjetili su Knjižnicu. Upoznali su se s djelatnošću iste, razgledali dječji i odjel za odrasle. Pogledali s kojim fondom knjiga raspolaže, prelistali neke. Posjetili su i Igraonicu. Zabavili su se igrajući se s nekim od mnogobrojnih igračaka. Bogatiji za još jedno iskustvo u druženju s knjigom, napustili su Knjižnicu s osmjehom na licu.

                   Kviz znanja "Mućni glavom"2017.
           
                       
                            
                                    Preuzimanje nagrada
Nakon napetog i neizvjesnog natjecanja, pobjednici su dana 03.11.2017. došli u Knjižnicu po svoju nagradu. Svaki učenik je dobio besplatnu iskaznicu za podizanje knjiga koja vrijedi godinu dana.

                   
 
                            
 Natjecatelji i publika 3. razreda

                         
                         
   Natjecatelji i publika 4. razreda

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, Knjižnica je organizirala kviz znanja za učenike 3. i 4. razreda OŠ Ludbreg. Natjecanje se održavalo dva dana:18.10.2017. i 20.10.2017. Svoje znanje su pokazali preko pitanja podijeljena u tematske cjeline i to: kultura, zdravlje, sport, računamo s prirodom, bistrooki, knjiga...knjižnica, poznavanje kajkavskog jezika i poznavanje Ludbrega. Podršku natjecateljima je dala publika uz gromoglasno navijanje i skandiranje kada je njihova ekipa točno odgovorila na pitanje i osvojila pozitivan bod. Kako to i biva kod natjecanja, netko je morao biti prvi. U konkurenciji trećih razreda, prvo mejsto je osvojio 3.a razred, a u četvrtih, 4.a. Nagrada koju su natjecatelji osvojili je u obliku besplatne jednogodišnje članarine za sve učenike dotičnog razreda.
             
               Dječji tjedan 02.10. - 08.10.2017.

                          
Povodom Dječjeg tjedna, od 02. - 08.10.2017., u Knjižnici, osim što su djeca mogla slušati priče, bio im je ponuđen i program "Igrajmo se na računalu". Igrice su bile prilagođene dobi djeteta, a trajao je od 09:00 do 19:00 sati.

                        Radionica: Tisak

                  
Završnicu radionice "Tisak" odradili su učenici 5.d razreda OŠ Ludbreg dana 04.10.2017.

                  
Dana 02.10.2017. učenici 5.c razreda OŠ Ludbreg sa svojom učiteljicom Ljudmilom Kladić održali su sat u prostorijama Knjižnice na temu "Tisak". Koliko su razumijeli i što su naučili, pokazali su kasnije na radionici.

                  
S radionicom "Tisak" nastavilo se i u ponedjeljak, 25.09.2017. s 5.b razredom OŠ Ludbreg.
                          
U četvrtak, 22.09.2017., s početkom u 09:50 sati, u Knjižnici je 5.a razred OŠ Ludbreg, sa svojom učiteljicom Natašom Sedlar,  imao sat o tisku kao mediju. Nakon video i usmene prezentacije, učenici su naučili o vrstama tiska, a u radionici su  pokazali svoje razumijevanje i znanje o istome.