Izviđači
                          
                      

"Izviđački izleti, ekskurzije, oprema i ponašanje na izletima" je bila tema sastanka izviđača dana 15.2.2018. Izviđači su se upoznali s vrstama izleta i ekskurzija, o načinu rada od 1.3. i aktivnostima u prirodi subotama. Upoznali su se s knjigama izviđačke tematike koje su im na raspolaganju u Knjižnici, a to su uz već poznatu knjigu R. Bjelčića i knjige "Složne zvijezde malog medvjeda", autora Z. Fistonića i ilustrirani izviđački priručnici u izdanju Walta Disneya. Posebno je bila istaknuta važnost pravilne odjeće, obuće, opreme i pravila sigurnosti na izletima. Na kraju im se praktično pokazala primjena zaštitnog pokrivača kojeg nazivaju astro folija, a služi za pomoć i zaštitu od velike hladnoće ili vrućine u planinama i drugdje.

                                       Izviđači

                                    
U prvom dijelu današnjeg susreta, (8.2.2018.) izviđači su se susreli sa skupom nepovoljnih okolnosti s kojima žive njihovi vršnjaci u uglavnom gradskim sredinama Velike Britanije i Njemačke. Sve se manje kreću, u školu se oko 90% slučajeva prijevoze, ne izlaze u prirodu. Kod mladih izostaju osnovna praktična znanja o prirodi i dolaze do faze kada uopće ne izlaze van, postaju robovi računala i mobitela. Drugi dio je bio posvećen izviđačkoj metodi rada i kako se ista ostvaruje. Odnosi se na rad u maloj grupi vod vodstvom starijih, iskusnijih izviđača. Za kraj dobili su informaciju kako vrednovati rad u izviđačima, osvajati stupnjeve znanja i kako postati voditeljem izviđačke skupine.

                       Referentna (priručna) zbirka
        Radionica za učenike 7. razreda OŠ Ludbreg
                               29.1. - 1.2.2018.

               
U siječnju i veljači 2018. u GKČ "Mladen Kerster" Ludbreg održana je radionica pod nazivom Referentna ili priručna zbirka na kojoj su sudjelovali učenici sedmih razreda OŠ Ludbreg. Učenici su na početku radionice pogledali prezentaciju o Zbirci u Power-Point-u koju je izradio  i predstavio djelatnik Knjižnice, a nakon prezentacije uslijedio je rad u grupama. Na kraju radionice učenici su predstavili i objasnili rješenja zadataka. Učenici su sudjelovanjem na radionici naučili koja knjižna građa pripada referentnoj zbirci (enciklopedije, rječnici, leksikoni, priručnici, atlasi, almanasi, godišnjaci...), zbog čega se tako i naziva (priručna), da nam uvijek bude pri ruci, kako se i zašto njome koristiti sada kada živimo u digitalno doba, kao i mnoge druge zanimljivosti vezane uz referentnu (priručnu) građu. Na održane četiri radionice  sudjelovalo je ukupno 108 učenika sa svojim nastavnicima.

                                       Izviđači

                                  
Na svom druženju, 25.1.'18. između ostalog, čitao se dio priče "Kako da jednoj pčelici...", autora Ratka Bjelčića.


                     Božo Hlastec u ruhu 21. stoljeća

                       
Dana 25.1.2018., 3. dane Bože Hlasteca obilježili su i učenici Srednje škole Ludbreg radionicom pod nazivom "Božo Hlastec u ruhu 21. stoljeća". Najprije su gimnazijalci i CNC operateri predstavili ludbreškog pjesnika kroz dobro osmišljen "intervju" između novinara i samog pjesnika. Uključena je bila i Hlastecova sestra Vera. Na radionici nastale su dvije znanstveno fantastične priče pod nazivom "Ostani čovjek" i "Kak je teško biti sam", inspirirane poslovicama iz pjesama Bože Hlasteca i pjesma "Probudi me i bit ću tvoja java" pod nadahnućem motiva pjesnikove lirike.

                                     Izviđači
                 
                  
Još jedno druženje izviđača održalo se dana 30.11.2017. u Knjižnici. Koliko je članovima zanimljiv sam rad i aktivnost Odreda, pokazuje i posjećenost predavanju.

                                     Izviđači


                      
Da je Knjižnica ugodan prostor i da ga se rado koristi ne samo za čitanje knjiga, pokazuje i činjenica da mnoge Udruge obavljaju svoje aktivnosti u njoj. Tako je, dana 16.11.2017. voditelj Izviđača g. Struški održao predavanje mladim članovima kako se nastaje izviđač i što sve ta aktivnost obuhvaća. Djeca su pomno slušala i upijala znanje i preko projekcije.

            OŠ Ludbreg, poseban razredni odjel

                      

Dana 06.11.2017. učenici posebnog odjela OŠ Ludbreg posjetili su Knjižnicu. Upoznali su se s djelatnošću iste, razgledali dječji i odjel za odrasle. Pogledali s kojim fondom knjiga raspolaže, prelistali neke. Posjetili su i Igraonicu. Zabavili su se igrajući se s nekim od mnogobrojnih igračaka. Bogatiji za još jedno iskustvo u druženju s knjigom, napustili su Knjižnicu s osmjehom na licu.

                   Kviz znanja "Mućni glavom"2017.
           
                       
                            
                                    Preuzimanje nagrada
Nakon napetog i neizvjesnog natjecanja, pobjednici su dana 03.11.2017. došli u Knjižnicu po svoju nagradu. Svaki učenik je dobio besplatnu iskaznicu za podizanje knjiga koja vrijedi godinu dana.

                   
 
                            
 Natjecatelji i publika 3. razreda

                         
                         
   Natjecatelji i publika 4. razreda

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, Knjižnica je organizirala kviz znanja za učenike 3. i 4. razreda OŠ Ludbreg. Natjecanje se održavalo dva dana:18.10.2017. i 20.10.2017. Svoje znanje su pokazali preko pitanja podijeljena u tematske cjeline i to: kultura, zdravlje, sport, računamo s prirodom, bistrooki, knjiga...knjižnica, poznavanje kajkavskog jezika i poznavanje Ludbrega. Podršku natjecateljima je dala publika uz gromoglasno navijanje i skandiranje kada je njihova ekipa točno odgovorila na pitanje i osvojila pozitivan bod. Kako to i biva kod natjecanja, netko je morao biti prvi. U konkurenciji trećih razreda, prvo mejsto je osvojio 3.a razred, a u četvrtih, 4.a. Nagrada koju su natjecatelji osvojili je u obliku besplatne jednogodišnje članarine za sve učenike dotičnog razreda.
             
               Dječji tjedan 02.10. - 08.10.2017.

                          
Povodom Dječjeg tjedna, od 02. - 08.10.2017., u Knjižnici, osim što su djeca mogla slušati priče, bio im je ponuđen i program "Igrajmo se na računalu". Igrice su bile prilagođene dobi djeteta, a trajao je od 09:00 do 19:00 sati.

                        Radionica: Tisak

                  
Završnicu radionice "Tisak" odradili su učenici 5.d razreda OŠ Ludbreg dana 04.10.2017.

                  
Dana 02.10.2017. učenici 5.c razreda OŠ Ludbreg sa svojom učiteljicom Ljudmilom Kladić održali su sat u prostorijama Knjižnice na temu "Tisak". Koliko su razumijeli i što su naučili, pokazali su kasnije na radionici.

                  
S radionicom "Tisak" nastavilo se i u ponedjeljak, 25.09.2017. s 5.b razredom OŠ Ludbreg.
                          
U četvrtak, 22.09.2017., s početkom u 09:50 sati, u Knjižnici je 5.a razred OŠ Ludbreg, sa svojom učiteljicom Natašom Sedlar,  imao sat o tisku kao mediju. Nakon video i usmene prezentacije, učenici su naučili o vrstama tiska, a u radionici su  pokazali svoje razumijevanje i znanje o istome.

 

 
 

   Izviđači

Međunarodni dan izviđača i spomen dan osnivača pokreta

 

Tema: Preventiva, mjere zaštite i spašavanja na izletima u planinama

 

 

22.2.2018

 

17:00

 

Mjesto održavanja:

 Vjećnica CZKI "Dragutin Novak" Ludbreg